INTERVIU. Natalia Gherman, ministru de Externe: Republica Moldova va rezista presiunilor Moscovei

Data publicării:
natalia gherman - 5981667-Mediafax Foto-Silviu Matei

Natalia Gherman, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova / FOTO: MEDIAFAX

De la Madrid, unde se află într-o vizită oficială, ministrul de externe moldovean, Natalia Gherman, spune că se așteaptă la presiuni din partea Moscovei, dar îi transmite Federaţiei Ruse că Republica Moldova nu va renunţa la aspiraţiile europene, indiferent de consecinţe. Mai mult, diplomatul de la Chişinău crede că apropierea Republicii Moldova de Bruxelles va duce la relaţii şi mai stânse cu România. În plus, integrarea europeană va contribui și la reunificarea țării, iar regiunea separatistă Transnistria se va regăsi și ea în Uniunea Europeană. 

Reporter: Sunteți într-o capitală europeană, o capitală mare a Uniunii Europene. Întotdeauna există o temere privind direcția pe care merge Republica Moldova...este clară și definitivă sau vine o iarnă puternică, un crivăț din Est, se taie gazele și iar face stânga-împrejur Republica Moldova? Este clară direcția spre Uniunea Europeană sau mai pot interveni schimbări?

Natalia Gherman: Atâta timp cât guvernul pe care-l reprezint își continuă procesul de reforme, suntem și avem o susținere foarte confortabilă în Parlamentul Republicii Moldova, vă pot garanta că cursul strategic de dezvoltare a Republicii Moldova nu se va schimba. Înțeleg foarte bine că situația geopolitică în regiunea pe care o reprezint nu este simplă deloc și alegerile din anul 2014 din Republica Moldova probabil că vor deveni alegeri pe diferite premise și modele integraționiste și geopolitice și regret foarte mult această evoluție, deloc simplă și deloc plăcută pentru noi, în Republica Moldova, însă bănuiesc că aceasta va fi realitatea.

Deci, în loc să introducem în campania electorală elemente de genul crearea locurilor de muncă sau mai multe programe de asistență socială, vom intra în campanie electorală încercând să convingem oamenii că modelul Uniunii Europene pe care l-am ales și care a fost alegerea majorității populației din Republica Moldova este un singur model eficient care va transforma, va moderniza Republica Moldova și care o va face cu adevărat o țară europeană precum este România, precum este Spania.

Tocmai pentru că vorbeați de acea parte a populației care a votat majoritar, dar, există încă o puternică parte a populației care este nostalgică, pe bună dreptate, după 40-50 de ani în care li s-a spus întotdeauna că ceea ce este dincolo de Prut este rău, iar ceea ce vine din Est e bun, acolo cum o să ajungeți ? Pentru că integrarea în Uniunea Europeană nu aduce doar bogăție, aduce și diferențe între clase sociale...cum le veți explica românilor, moldovenilor, care vor vota anul viitor la alegeri că, totuși, e mai bine în direcția Vest?

Natalia Gherman: Sunt, într-adevăr, foarte multe elemente de speculație, sunt foarte multe elemente de manipulare a opiniei publice pe care, din păcate, le manifestă opoziția, opoziția politică din Republica Moldova - ceea ce este Partidul Comuniștilor. Atâta timp cât vom trece prin perioada dificilă de reforme ambițioase, profunde, în societate, în Republica Moldova, întotdeauna vor exista cei care vor specula pe seama dificultăților și greutăților. Păcat că nu există consens politic și e păcat că toată societatea și toată clasa politică, fie la guvernare, fie în opoziție, nu susține deocamdată integrarea europeană. Vreau să recunosc că nu am fost cei mai buni comunicatori, până la momentul de față și uneori mi se pare că am comunicat mai bine în exteriorul țării despre efortul de integrare europeană și de reformă decât în interiorul țării noastre.

Vă întreb mai direct...rezistă Republica Moldova singură într-o iarnă foarte grea?

Natalia Gherman: Rezistă!

Fără influența din Est?

Natalia Gherman: Rezistă, bineînțeles că influența și presiunile din Est, din păcate, vor crește. Nu cred că le vom vedea altfel decât în creștere constantă, deoarece vecinii noștri din Est încearcă să promoveze un alt model integraționist, civilizațional dacă doriți: integrarea în așa-numita Uniune Vamală și Uniunea Euroasiatică, care, apropo, nici nu există deocamdată, dar care reprezintă pentru ei un model de alternativă pentru Republica Moldova.

Vă temeți de represalii dacă semnați la Vilnius documentul? (de asociere cu Uniuna Europeană – n.r.)?

Natalia Gherman: Acest model este suținut de opoziția din Republica Moldova și pe seama acestui model se fac foarte multe speculații în acest moment în Republica Moldova. Deci nu ne temem de presiunile din partea Estului. În primul rând, va trebui să comunicăm mult mai bine și am început deja acest efort în interiorul țării, susținut de colegii din Uniunea Europeană, de mass-media proeuropeană din Republica Moldova și eu cred în reușita acestui efort. Și, în al doilea rând, dacă ne uităm la toate premisele, din punct de vedere strict tehnic, consumul de gaze naturale pe partea dreaptă a Republicii Moldova este pe deplin achitat Federației Ruse. Nu există premise pentru deconectarea accesului la gazele naturale, deci dimpotrivă, negociem cu Federația Rusă o formulă care va recalcula prețul la cumpărarea gazelor. Deci, la anul, vom ajunge la un acord interguvernamental în domeniul energetic. Pe cealaltă parte, am reușit să intrăm cu drepturi depline în tratatul comunității energetice a Uniunii Europene și deja simțim acea solidaritate care se manifestă din partea UE față de dosarul energetic al Republicii Moldova. Și cel mai important element s-a produs pe 27 august anul acesta, atunci când împreună cu domnul prim-ministru Ponta și colegii din guvernul român, în prezența comisarului european pentru energie, domnul Oettinger, am lansat construcția unui gazoduct de alternativă care va conecta în perioada apropiată Republica Moldova la piața de gaze naturale a Uniunii Europene prin intermediul României.

Revin și insist. Dacă se semnează acest acord la Vilnius, așa cum Republica Moldova își dorește, credeți că toate aceste acorduri înspre Est vor mai sta în picioare? Exporturile de vinuri în Rusia au fost blocate, foarte mulți cetățeni străini care lucrează în Rusia, printre care și moldoveni, au fost expulzați, nu arată nimic bine, Transnistria este tot acolo, armata Rusiei este tot acolo...

Natalia Gherman: Da, vom rezista. Deoarece poporul nostru, majoritatea, a făcut o alegere suverană reflectată și în componența parlamentară în Republica Moldova, în favoarea Uniunii Europene. La Vilnius vom parafa Acordul de asociere care include și zona de liber-schimb. Vom semna acest acord cât se poate de repede în 2014 și vom pune în aplicare provizorie. Ceea ce mă inspiră să fiu mai mult optimistă decât pesimistă este acea solidaritate și susținerea - care a devenit evidentă în scurt timp după începutul presiunilor - din partea Uniunii Europene, care ne inspira foarte mult, liberalizarea pieței UE pentru exporturi de vinuri moldovenești, o decizie care a fost luată, apropo, la propunerea comisarului european pentru agricultură, domnul Cioloș, deci decizia UE de a urgenta susținerea Republicii Moldova pe filiera energetică, sperăm că va intra în vigoare și decizia privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni pe care o așteptăm cu nerăbdare în 2014. Deci toate aceste elemente de susținere atât simbolică, cât și practică sunt încurajatoare și inspiră un optimism bine fondat. Vom rezista și vom merge spre Uniunea Europeană.

Pentru că vorbeați de lucruri practice... Moldovenii au fost foarte practici, înainte ca România să intre in UE, nu era atât de interesantă, după care, odată intrată în UE, interesul a crescut foarte mult și pentru obținerea cetățeniei române. Este o cale ca pe viitor cele două popoare, care de fapt sunt același lucru, de români, să ajungă în interiorul Uniunii Europene fară să mai existe acel petic de frontieră...prin cetățenii române, pașapoarte românești, prin cooperare economică mult mai strânsă...e posibil ?

Natalia Gherman: Dvs. ați și răspuns la propria întrebare! Cele două administrații și cele două societăți care sunt divizate doar de acest râuleț, Prut, se gândesc la fel. Deci, îndată ce ambele popoare se vor reuni, se vor regăsi în interiorul UE, nu există o altă cale și mi se pare că este cea mai bună, cea mai eficientă și cea mai rapidă cale de reunificare. Aceleași valori, aceeași limbă, aceeași istorie, dar două state diferite, un stat a intrat deja în UE, dar și în NATO și acum depunem maximum de efort pentru a duce și Republica Moldova în acest spațiu valoric unde să ne regăsim cu toții.

Cu sau fără Transnistria?

Natalia Gherman: Cu Transnistria! Da! Cu Transnistria! Uitați ce se întâmplă pe filieră de reunificare. Cu cât mai mult ne integrăm în Uniunea Europeană, ne modernizăm, ne europenizăm, cu atât mai ușor ne va fi să negociem reunificarea țării. Pe bază de criterii, standarde și perspectivă europeană. În cazul în care Ucraina va semna aceste acorduri de asociere și de liber-schimb la Vilnius și va fi în efort de implementare, realitățile geopolitice în regiunea noastră se vor schimba, se vor schimba spre bine pentru noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...