Atacul a avut loc în timpul nopţii. Martorii spun că explozia ar fi provenit de la o maşină-capcană, amplasată lângă sediul poliţiei. Deflagraţia a fost atât de puternică încât o parte din clădire s-a prăbuşit, iar alte construcţii din zonă şi 20 de autovehicule au fost avariate. Atacatorii au reuşit să fugă şi să se ascundă.
Autorităţile turce au anunţat că iau în calcul ipoteza unui atac terorist şi au declanşat o amplă operaţiune de căutare.
Atacatorii au fost localizaţi la câteva zeci de minute de la incident. Încolţiţi, aceştia au început să tragă asupra forţelor de securitate. În cele din urmă, au fost împuşcaţi mortal de poliţie.
La câteva ore după incidentul de la secţia de poliţie, se dădea însă din nou alarma. Consulatul american din Istanbul era vizat de un atac armat. Două femei au deschis focul. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar unul dintre cei doi atacatori a fost reţinut la scurt timp după atac.
Nu este linişte nici în sud-estul Turciei, patru polițiști și un militar au foat uciși în două atacuri ale rebelilor kurzi.
Incidentele armate vin pe fondul raidurilor efectuate de Turcia asupra unor ţine ale grupării Stat Islamic şi ale rebelilor kurzi din Siria şi Irak. Unul dintre liderii kurzilor îl acuză pe preşedintele turc Recep Erdogan că îi protejează pe teroriştii Statului Islamic şi a declanşat bombardamentele împotriva kurzilor pentru că a început să piardă din putere.
Cemil Bayik, lider PKK: „O face pentru a limita puterea PKK în lupta împotriva Statului Islamic. Turcia protejează gruparea teroristă Statul Islamic. Erdogan este în spatele masacrelor comise de jihadiştii Statului Islamic.”
Acuzaţiile nu impresionează Ankara. Autorităţile turce au anunţat că vor intensifica atât raidurile împotriva poziţiilor Statului Islamic şi şi împotriva kurzilor din Siria şi Irak. O dovadă că această ofensivă se va intensifica, la baza turcă de la Incirlîk, au sosit mai multe avioane F-16 aparţinând forţelor aeriene americane.