Odată cu intrarea în vigoare a acordului încheiat la Minsk, tăcerea pare să se fi aşternut pe frontul de est. Cu o excepţie notabilă. Nodul feroviar strategic Debalţeve, asupra căruia continuă atacurile separatiste.
„Noi nu tragem, poţi să auzi? Dar sunt câteva explozii, ici şi colo, din partea adversă. Ei continuă să tragă la anumite intervale, nu departe de aici”, spune un militar ucrainean.
Rebelii spun că oraşul nu face parte din acord şi că au tot dreptul să îl atace pentru că le aparţine. Bombardamentele sunt confirmate şi de localnici.
„Noaptea a fost liniştită. Dimineaţa ostilităţile s-au reluat într-o oarecare măsură. În apropierea de Horlivka. Aici, unde ne aflăm, văd că e linişte. În schimb, sunt multe case distruse”, explică unul dintre ei.
De lângă ruinele propriilor case, localnicii nu mai au puterea să creadă că în viitorul apropiat viaţa lor ar putea reveni la normal:
- Nici o speranţă. Niciuna!
- De ce?
- Aţi văzut de câte ori au încercat, niciodată nu s-a respectat.
În ciuda incidentelor, cei patru lideri care au semnat joi la Minsk, acordul de pace, adica François Hollande, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Porochenko, spun că în mare parte armistiţiul este respectat. Concluzia a venit în urma unei convorbiri telefonice pe care au avut-o oficialii semnatari ai armistiţiului. De altfel, preşedintele francez, cel rus, omologul ucrainean şi cancelarul german spun si că vor continua să verifice şi în zilele următoare cum este respectat acordul de încetare a focului.