Sunt responsabili de funcţionarea de zi cu zi a instituţiilor europene astfel că la fiecare cinci ani, 28 de posturi trebuie ocupate cu persoane competente pentru a forma o nouă Comisie Europeană.
Fiecare stat membru, după consultări cu preşedintele Comisiei Europene, nominalizează un candidat. Apoi, preşedintele Comisiei îi repartizează acestuia un portofoliu în conformitate cu departamentele care compun Comisia Europeană.
După ce trec proba de foc a nominalizării, fiecare comisar desemnat este evaluat de comisiile de specialitate ale Parlamentului European. Audierea este publică si durează trei ore, timp în care candidatul susţine un discurs de maximum 15 minute. De asemenea, el trebuie să răspundă în scris la cinci întrebări formulate în prealabil de parlamentarii europeni.
După ce toate aceste proceduri sunt finalizate, comisia responsabilă trebuie să își finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere. Parlamentarii au cuvântul final: pot refuza sau aproba un candidat.
Apoi, un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinței Președinților de Comisie și Conferinței Președinților din PE. Aceştia întocmesc la rândul lor un raport preliminar care este mai apoi supus la vot plenului.
Parlamentarii europeni se reunesc în plen la Strasbourg pentru a aproba sau respinge noua Comisie Europeană. Dacă deputaţii europeni resping propunerea, Consiliul trebuie să nominalizeze un alt candidat în termen de o lună.
În cazul în care Comisia trece de votul în plenul Parlamentului European, noua Comisie îşi poate începe oficial activitatea la 1 noiembrie.
Corina Creţu, căreia i-a fost repartizat portofoliul pentru Politică Regională, este programată pentru miercuri, la 10.00, ora României, votul în plen fiind prevăzut pe 22 octombrie.
În funcţie de portofoliu, unii comisari, printre care şi Corina Creţu, vor fi audiaţi de o singură comisie, alţii de două, trei sau patru, în timp ce Günther Oettinger şi Jyrki Katainen vor fi audiaţi de membri a cinci comisii de specialitate ale PE.
Pe 8 septembrie, cei 28 de comisari desemnaţi au primit un chestionar cu cinci întrebări la care au trimis răspunsurile în engleză până pe 26 septembrie, deadline-ul pentru trimiterea răspunsurilor în alte limbi fiind 29 septembrie. Două întrebări sunt comune pentru toţi comisarii desemnaţi, iar celelalte trei se referă la portofoliul fiecărui membru al Comisiei.
Fiecare audiere durează trei ore, fiind transmisă în direct. La început, comisarul candidat ține un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebări.
În timpul audierilor, comisiile responsabile cu portofoliile candidaților vor examina într-o sesiune de întrebări și răspunsuri competențele generale ale candidaților, angajamentul european și cunoștințele acestora în domeniu.