Încep audierile în comisiile PE. Cinci comisari europeni desemnaţi ar putea avea probleme

Data publicării:
hemiciclu parlamentul european - European Union 2014 - European Parliament

În funcţie de portofoliu, unii comisari, printre care şi Corina Creţu, vor fi audiaţi de o singură comisie, alţii de două, trei sau patru, în timp ce Günther Oettinger şi Jyrki Katainen vor fi audiaţi de membri a cinci comisii de specialitate ale PE.

Pe 8 septembrie, cei 28 de comisari desemnaţi au primit un chestionar cu cinci întrebări la care au trimis răspunsurile în engleză până pe 26 septembrie, deadline-ul pentru trimiterea răspunsurilor în alte limbi fiind 29 septembrie. Două întrebări sunt comune pentru toţi comisarii desemnaţi, iar celelalte trei se referă la portofoliul fiecărui membru al Comisiei.

Fiecare audiere durează trei ore, fiind transmisă în direct. La început, comisarul candidat ține un discurs de maximum 15 minute, după care răspunde la întrebări.

În timpul audierilor, comisiile responsabile cu portofoliile candidaților vor examina într-o sesiune de întrebări și răspunsuri competențele generale ale candidaților, angajamentul european și cunoștințele acestora în domeniu.

Jean-Claude Juncker: Obţinerea a nouă posturi de comisar pentru femei a fost o adevărată luptă. Toată vara am dat telefoane

Potrivit AFP, cel puţin cinci comisari ar putea întâmpina probleme în comisii, din cauza profilului lor sau a posibilelor conflicte de interese:

MIGUEL ARIAS CANETE

Conflicte de interese, suspiciuni de evaziune fiscală, declaraţii sexiste: spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat pentru Energie şi Climat, este de departe cel mai controversat. Deşi a renunţat la participaţiile în cadrul unor companii petroliere, rudele sale rămân acţionari în aceste societăţi, acuză numeroase organizaţii neguvernamentale şi Verzii, care îl consideră „mai competent în ceea ce priveşte petrolul decât energia regenerabilă”.

Canete a vorbit şi despre "superioritatea sa intelectuală" în faţa unei candidate socialiste în campania pentru alegerile europene.

Eliminarea sa pur şi simplu pare puţin probabilă, deoarece PPE (dreapta), al cărui membru este, ar putea cere în schimb capul unui socialist. El ar putea să primească însă un alt portofoliu.

JONATHAN HILL

Britanic, eurosceptic şi fost lobbyist, Jonathan Hill cumulează mai multe probleme. Atribuindu-i Serviciile Financiare, Jean-Claude Juncker a făcut o concesie majoră Marii Britanii. Rezumând starea de spirit a numeroşi deputaţi, Udo Bullmann (SPD) se întreabă dacă "Hill va fi independent sau va încerca să apere interesele City din Londra". Deoarece Londra "a luptat împotriva tuturor măsurilor adoptate de UE pentru a controla mai bine mediul financiar".

Este "uluitor", denunţă deputatul ecologist Philippe Lamberts, amintind că opinia publică "reproşează Europei că este victima lobbyului". Hill trebuie să se aştepte să fie "agasat" la audiere.

PIERRE MOSCOVICI

Francezul Pierre Moscovici va trebuie să fie convingător, având în vedere că a fost foarte criticat de la nominalizarea sa în funcţia de comisar pentru Afaceri Economice şi Monetare, având ca misiune supravegherea bugetară a statelor membre. Fostul ministru al Finanţelor va trebui să explice situaţia ţării sale, care şi-a multiplicat derapajele în cecea ce priveşte finanţele publice. "Dacă este prea indulgent cu Franţa, pierde orice credibilitate pentru următorii cinci ani", subliniază anturajul său.

Dacă va fi confirmat în post, Moscovici va fi pus la zid încă din noiembrie, odată cu previziunile economice ale Comisiei şi primul diagnostic în privinţa stării economiei franceze.

TIBOR NAVRACSICS

Un apropiat al premierului conservator Viktor Orban, cu care Bruxelles-ul a avut mai multe dispute, ungarul Tibor Navracsics (Educaţie, Cultură şi Cetăţenie) riscă să fie chestionat amănunţit, având în vedere preocuparea deputaţilor de a apăra valorile fundamentale ale Europei.

Ministru al Justiţiei în perioada 2010-2014, el a fost artizanul unor reforme considerate liberticide. Dacă apartenenţa sa la PPE îl poate proteja, lui Navracsics ar putea să i se retragă dosarul Cetăţeniei.

ALENKA BRATUSEK

Fostul premier sloven Alenka Bratusek, care se declară liberală, suferă de lipsa sprijinului unuia dintre cele două partide europene mari, de lipsă de experienţă şi de faptul că provine dintr-o ţară mică.

Trecând de la funcţia de deputat la cea de şef al Guvernului în mai puţin de trei ani, Bratusek a permis ţării sale să evite recurgerea unui plan de ajutor financiar în 2013. Dar ea a sfârşit prin a fi constrânsă de propriul partid să demisioneze. Ea este acuzată că s-a autodesemnat pentru Bruxelles chiar înainte de a părăsi funcţia.  

Dacă totul decurge conform planificării, Comisia lui Juncker îşi va începe mandatul de 5 ani pe 1 noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri