Notre-Dame a rămas în picioare după cel mai devastator incendiu din istoria sa de aproape o mie de ani, dar este fragilă. "Piatra a învins totuşi focul, silueta e în continuare impunătoare, catedrala, prin frumuseţea ei, istoria si masivitatea de piatră rămâne impresionantă, într-un fel victorioasă", a spus, la Jurnalul de Seară, dramaturgul Matei Vişniec.
„Semnificaţia pentru români a ce s-a întâmplat în Franţa ar trebui să fie că, în acest moment în care Europa riscă să îşi piardă temeliile, merită să ne gândim la ele, la fundamentele Europei. Catedrala este un tezaur spiritual al întregii creştinătăţi şi al Europei.
Acolo, în faţa catedralei de la Paris, e km 0 al Franţei.
Semnificaţia e o imensă mobilizare europeană a tuturor celor care cred sau nu, laici sau religioşi, dar care cred în necesitatea unei case comune.
Dacă noi, europenii, ne vom arde casa comună, cum a ars acoperişul de la Notre-Dame, vom rămâne orfani şi deschişi tuturor vânturolor şi în pierdere de identitate.
Piatra a învins totuşi focul, silueta e în continuare impunătoare, catedrala, prin frumuseţea ei, istoria si masivitatea de piatră rămâne impresionantă, într-un fel victorioasă.
Multă lume era uimită de această maiestuozitate a catedralei, imaginile din timpul nopţii nu mai corespundeau azi.
A fost momentul cel mai fotografiat din lume, azi.”, a declarat la Jurnalul de Seară dramaturgul Matei Vişniec.