Încă o țară vrea să introducă castrarea chimică a pedofililor
Data publicării:
Autorităţile turce vor să introducă castrarea chimică a celor care comit agresiuni sexuale asupra minorilor, a indicat marţi ministrul turc al justiţiei, Abdülhamit Gül, transmite AFP, citat de Agerpres.
''Tribunalele vor decide în ce priveşte punerea în aplicare şi durata castrării chimice pentru suprimarea sau reducerea dorinţei sexuale. Vom repune aceasta în discuţie peste câteva zile'', a afirmat Gül.
Declaraţia ministrului justiţiei survine pe fondul indignării declanşate în Turcia de agresarea unui copil de patru ani şi jumătate de către un bărbat de 20 de ani, săptămâna trecută, la o petrecere de nuntă în provincia Adana.
Conform agenţiei Anadolu, Parchetul a cerut marţi 66 de ani de închisoare pentru presupusul agresor.
Castrarea chimică fusese introdusă în Turcia în iulie 2016 în cazul autorilor de crime sexuale, dar Consiliul de Stat s-a opus aplicării sale, motivând că ''definiţia tratamentului şi limitele sale sunt vagi''.
''Toate opţiunile, toate măsurile ce trebuie luate pentru rezolvarea problemei vor fi luate în discuţie'', a spus Gül.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Bekir Bozdag, a anunţat luni că o comisie formată din şase miniştri, printre care şi Gül, va examina mijloacele de luptă împotriva abuzurilor care îi vizează pe copii.
Numărul cazurilor de abuzuri sexuale asupra copiilor a crescut de la 3.778 în 2006 la 21.189 în 2016, arată cifrele Ministerului Justiţiei, difuzate de organizaţii de apărare a drepturilor omului. În 2016, aproape 60% dintre suspecţi au fost condamnaţi, a indicat Asociaţia turcă pentru drepturile omului (IHD).
În opinia ONG-ului ''Adunarea femeilor'', castrarea chimică constituie ''o pedeapsă în neconcordanţă cu legile moderne'' şi care ''merge împotriva drepturilor omului'', asociaţia fiind de părere că ''soluţia este să se renunţe la aplicarea de pedepse reduse în cazurile de abuzuri împotriva copiilor''.
Pe de altă parte, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ridicat marţi problema incriminării adulterului, un subiect care a provocat deja o polemică în Turcia în 2004, când actualul şef al statului era prim-ministru.
El a dorit atunci să treacă această măsură odată cu reforma codului penal, dar a renunţat la presiunea Uniunii Europene.
''În timpul procesului (de aderare la) UE, noi am făcut o greşeală pe tema adulterului'', a declarat Erdogan, apreciind că subiectul ar trebui redeschis, după cum a relatat cotidianul Hürriyet.