Rezultatele primelor teste sunt așteptate în cursul zilei de marți.
Practic, vorbim despre primul caz de contaminare în afara teritoriului Africii. Între timp, Comisia Europeană cere explicaţii Spaniei, pentru a afla cum a fost posibil ca un cadru medical să se îmbolnăvească de Ebola în spital. Femeia a făcut parte din echipa care a îngrijit doi misionari spanioli infectaţi în Africa şi aduşi la Madrid pentru tratament. Ambii bărbaţi au murit.
Autoritățile din Spania au deschis o anchetă epidemiologică, însă cadrele medicale de la spitalul de cartier la care s-a prezentat asistenta când a manifestat primele simptome se pregătesc de un protest. Ele spun că spitalul Alorcon nu a fost pregătit pentru a face față unei asemenea situații și că nu au primit instructajul de rigoare.
Femeia - aflată în concediu - s-a prezentat la spital, dar pentru că nu prezenta febră, a fost trimisă acasă, unde a mai rămas câteva zile înainte de a fi pusă în carantină la spitalul Carlos al III-lea.
Îngrijorare la spitalul de boli contagioase din Madrid
Toată lumea este îngrijorată pe holurile spitalului Carlos al III-lea din Madrid, unde asistenta de 44 de ani i-a îngrijit pe cei doi misionari care s-au îmbolnăvit în Africa. După ce şi femeia a contractat virusul, angajaţii spitalului speră să nu se declanşeze o epidemie de Ebola pe pământ iberic.
„Cred că cei de aici ar trebui să ne ofere mai multe explicaţii cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva. E incredibil că aşa ceva s-a putut întâmpla într-o asemenea ţară”, spune un localnic.
Infirmierele şi asistentele susţin că în timpul tratamentului n-au fost luate măsurile elementare în astfel de situaţii - echipamentele folosite nu aveau sisteme de ventilaţie autonome, iar materialele contaminate ar fi fost transportate cu liftul pentru pacienţi.
„Nu au urmat procedurile de izolare, în sala de aşteptare erau ţinuţi membrii familiei, laolaltă cu alţi oameni”, afirmă o femeie.
Asistenta infectată cu Ebola lucrează de 15 ani în secţia de boli contagioase a spitalului din capitala Spaniei.
„Acum se investighează cum a ajuns să se infecteze. Ştim că a avut acces la camera pacientului cu Ebola de două ori, o dată pentru tratament şi a doua oară după moartea acestuia”, a declarat Antonio Alemani, medic la spitalul respectiv.
Este primul caz de infectare cu Ebola direct în Europa, iar autorităţile sanitare sunt în alertă, inclusiv în ţara noastră.
„Autorităţile de sănătate publică din România analizează toate aceste aspecte, încât încercăm în România să găsim o soluţie, dacă vom fi puşi într-o astfel de situaţie să existe o facilitate de îngrijire medicală”, a declarat la Digi24 Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav, iar perioada de incubaţie durează între două şi 21 zile. Din păcate, nu există vaccin sau tratament, în condiţiile în care virusul poate fi mortal în peste jumătate din cazurile de contaminare.