În urma unui raport GRECO, CE cere Poloniei să ia măsuri concrete pentru combaterea corupţiei

Data actualizării: Data publicării:
steag steaguri drapel polonia uniunea europeana shutterstock_707575321
Foto: Shutterstock

Consiliul Europei a cerut luni Poloniei, într-un comunicat, să ia măsuri concrete pentru a combate mai intens corupţia funcţionarilor săi, informează AFP.

steag polonia_shutterstock_525687760
Foto: Shutterstock

Potrivit unui sondaj realizat pentru Eurobarometrul instituţiilor europene în 2017, „58% dintre polonezi apreciau că fenomenul corupţiei este unul generalizat şi se manifesta inclusiv în rândul politicienilor şi poliţiei”, detaliază raportul publicat de Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO), unul dintre organismele Consiliului Europei.

Ca recomandări principale, GRECO îi cere Varşoviei să includă printre „priorităţile sale absolute” crearea unui sistem „de angajare, de promovare şi concediere pentru toate cadrele superioare din poliţie şi vămi”, sistem care să fie fondat pe „criterii de obiectivitate, de merit şi de proceduri transparente”. Raportul deplânge un „fenomen persistent de influenţă politică asupra activităţilor poliţiei”, în timp ce funcţionarii polonezi sunt „numiţi şi demişi din funcţiile lor în mod discreţionar”.

Experţii europeni notează, de asemenea, că nu există „reguli specifice şi clare relativ la cadourile făcute înalţilor funcţionari (...): oamenii au relativ puţine cunoştinţe în ceea ce priveşte cadourile şi avantajele acceptabile sau interzise”.

De asemenea, Biroul Anticorupţie al Poloniei, care publică în fiecare an un raport de activitate, „nu ar verifica decât circa 1% din declaraţiile pe care le primeşte şi ar acţiona mai ales pe baza unor acuzaţii publice în mass-media”, denunţă GRECO, format din 48 de state europene şi din SUA. GRECO se declară„preocupat de independenţa acestui Birou”, plasat „sub autoritatea premierului şi al unui ministru de legătură”.

Organizaţiile societăţii civile şi mass-media poloneze se declară îngrijorate de „punerea în discuţie a activităţii lor, a limitărilor libertăţii de exprimare şi a presiunilor exercitate asupra mass-media private”. Potrivit acestora, mulţi jurnalişti 'au fost demişi sau obligaţi să-şi dea demisia', subliniază organizaţia paneuropeană. Aceasta invită autorităţile poloneze 'să-i prezinte un raport asupra măsurilor adoptate pentru a pune în aplicare recomandările înainte de 30 iunie 2020', pentru ca ea să le evalueze.

Polonia, membră a GRECO din 1999, a fost deja evaluată în patru rânduri. Experţii europeni salută cu toate acestea unele progrese, printre care punerea în aplicare a unui „program anti-corupţie pentru 2018-2020” şi „o ameliorare a transparenţei în interacţiunea cu lobby-urile”.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Sharon Stone, declarație fără perdea la 65 de ani: "La fel de mulți oameni vor să se culce cu mine ca...
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”