Locurile de muncă sociale - aceasta este soluţia aplicată în Ungaria pentru ca ajutorul social să nu devină o metodă de a arunca banii pe fereastră. Asistaţii pot să-şi dubleze ajutorul minim pe care îl primesc de la stat dacă se angajează în micile unităţi de producţie înfiinţate de primării. În acest fel, edilii obţin profit, infracţionalitatea scade, iar comunitatea beneficiază de pe urma muncii prestate de asistaţi.
În Ungaria, o persoană asistată social primeşte de la stat, timp de un an, un ajutor de 22.900 de forinţi - echivalentul a 340 de lei.
Din 2012, de când Guvernul a modificat legislaţia în domeniu, suma a crescut la 52.000 de forinţi, adicã 770 de lei, şi este datã cu o condiţie: beneficiarii sã se angajeze în unitãţile de producţie dezvoltate de primãriile de care aparţin.
„Asistaţii social pot opta pentru trei programe de muncă: în agricultură, în domeniul întreţinerii domeniului public, precum şi în păstrarea tradiţiilor locale”, a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
Posibilitatea unui câştig mai mult decât dublu pe o perioadã mai mare de un an a convins aproape 40 de persoane asistate social din localitatea maghiarã Tepe sã lucreze pentru micile afaceri deschise de primãria localã.
De exemplu, în clãdirea fostului dispensar medical edilii au amenajat o micã fabricã de paste fãinoase.
„Facem paste făinoase din ouă de casă şi făină. Apoi le distribuim în căminele sociale sau le vindem oamenilor din localitate”, a relatat Koncz Sandorne, asistat social.
În aceeaşi clãdire sunt realizate şi produse pentru artizanat. Alţi beneficiari ai programului social lucreazã fie în abatorul local, fie în fabricã de procesare a cãrnii, ambele ale primãriei.
„Pregătim produse din carne, mezeluri ce vor fi afumate, cârnat tradiţional, picant”
Primãria mai deţine solarii de legumelor, o micã fabricã de gemuri şi un atelier de tâmplãrie. Numai în acest an ele au dus administraţiei din Tepe un profit de 6 milioane de forinţi, echivalentul a 90.000 de lei. În plus, o parte din produsele provenite din unitãţile primãriei e folositã pentru masa a 80 de persoane dintr-un sanatoriu şi a copiilor de la grãdiniţa şi şcoala din localitate.
Urmările nu au întârziat să apară.
„Infracţionalitatea a scăzut pentru că oamenii primesc bani, iar activitatea le consumă energia, fiind ocupaţi 8 ore. Al doilea motiv este că astfel are loc întreţinerea, înfrumuseţarea şi dezvoltarea localităţii la care participă pozitiv aceşti oameni”, susţine Andras Balogh, primarul din Tepe.
„E uşor pentru toată lumea. Primim de muncă, e local şi din primăvară în iarnă suntem ocupaţi”, spune Sandor Mezei, asistat social .
„Nu e muncă grea, iar alte posibilităţi de angajare în zonă nu sunt”, adaugă Lenart Sandorne, asistat social.
Toate afacerile dezvoltate de primãria din Tepe au fost puse pe picioare cu 100 de milioane de forinţi, bani primiţi de la bugetul central, în urma depunerii unor proiecte.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş