Criza provocată de pandemia de coronavirus modifică piața muncii din Ungaria. La un lanț de supermarketuri s-au angajat să livreze produse persoane care înainte erau DJ sau cântăreț de operă, iar compania de salubritate din Budapesta a reușit să ocupate toate locurile libere de gunoieri și șoferi de mașini utilitare, relatează Balazs Barabas, corespondentul Digi24 în Ungaria.
În timp ce majoritatea sectoarelor economiei ungare s-au prăbuşit, cel al comenzilor online cu livrare la domiciliu face faţă cu greu cererii de pe piaţă. Se cumpără nu doar produse electronice şi haine, dar şi cumpărăturile săptămânale se fac tot aici, conform site-ului novekedes.hu.
Un lanț de supermarketuri încearcă să facă faţă printr-un sortiment de 3 pachete cu cele mai căutate produse: un pachet cu produse alimentare, unul cu produse de igienă şi unul mixt. Astfel comenzile se pot face mai rapid, logistica e mai simplă iar termenul de livrare s-a redus la 2 zile pe tot teritoriul ţării. La comenzi se observă o cerere mai mare ca de obicei şi la jucării în aer liber şi produse de bricolaj, ceea ce indică faptul că oamenii se pregătesc pentru o vară acasă.
Un alt lanț britanic a derulat cea mai rapidă campanie de recrutare de până acum, ca să poată ţine pasul cu cererile de livrare. Astfel, au fost angajaţi 240 de noi lucrători, cu cele mai variate profesii înainte de epidemie: cosmetician, DJ, balerin şi cântăreţ de operă.
Pe lângă aceasta, au încheiat contract cu diverse companii de curierat, astfel şi-au extins capacitatea de livrare cu 40%. În medie se fac 460 de livrări la domiciliu zilnic. Până acum cea mai intensă perioadă a anului a fost Crăciunul, când cumpărăturile online şi prin telefon atingeau cote maxime timp de două săptămâni. Acum, aceeaşi intensitate a cumpărăturilor durează de 7-8 săptămâni, a precizat compania.
Dealtfel, criza de pe piaţa forţei de muncă o arată şi faptul că, în Budapesta, compania de curăţenie publică a reuşit să angajeze lucrători pe posturi care erau neocupate de mult timp înaintea crizei. De curând s-au ocupat toate posturile de gunoieri şi de şoferi de gunoiere, dar şi cele de mecanici de maşină şi lăcătuşi.
Criza afectează puternic economiile maghiarilor, după cum reiese din date publicate de Banca Naţională a Ungariei. În cursul lunii martie sumele plasate de populaţie în fonduri de investiţii a scăzut cu 7%. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul acţiunilor, cu 17%.