„Cred că este vorba despre o amenințare retorică, gravă, dar imposibil de pus în aplicare, pentru că asta declanșează un întreg proces. Orice intervenție în Ucraina urcă spirala și cred că rușii nu au acest interes acum. Cred că ei insistă cu presiunile asupra situațiilor conflictuale din orașe est-ucrainene, fixează raza de amenințare în direcția Republicii Moldova prin Transnistria... Au legat posibilitatea secesiunii Transnistriei, după cererea politicienilor locali de unire cu Rusia, și autodeclararea Republicii Odessa. Dar nu cred că conducerea Rusiei e în situația de a escalada operațiuni militare, pentru că trecerea frontierelor Ucrainei – cu ce? cu tancuri, cu blindate, cu avioane – presupune încălcarea unor frontiere și mai legitime decât cele ale Crimeei. E greu de crezut că se va întâmpla asta”, a declarat analistul Emil Hurezeanu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.
Degeratu vrea să-și ascundă nesiguranța și teama
Pe de altă parte, Emil Hurezeanu recunoaște că în regiune există o tensiune militară și spune că cel mai bine este detectată chiar de către militari. Jurnalistul a luat ca exemplu o intervenție anterioară la Digi24 a generalului în rezervă Constantin Degeratu, fost șef al Statului Major General.
La o simplă analiză de discurs, Emil Hurezeanu a constatat că generalul Degeratu a folosit de prea multe ori, în cinci minute, formula „cu siguranță”. În opinia jurnalistului, această formulă îi permite generalului să nu-și trădeze nesiguranța și starea de teamă. „Am fost convins, nu sunt un psiholog, dar când un general, în cinci minute, îți vorbește despre posibilitatea refacerii gărzilor patriotice și a chemării rezerviștilor – fie ei profesioniști, fie cei recrutați în armata obligatorie – și spune de fiecare dată când începe o frază „cu siguranță”, „cu siguranță”, în spatele acestei siguranțe, care e doar retorică, stă teama. Multor oameni le este teamă. E normal”, a declarat Emil Hurezeanu.
Urmăriți-i comentariile în materialele video atașate.