Guvernul francez cere populaţiei să nu „cadă în psihoză”: „Nu există cazuri confirmate de ploșnițe în metrouri şi trenuri”

Data publicării:
saltea plosnite
Parisul este oraşul cel mai afectat de invazia ploşniţelor, dar aceste insecte s-au răspândit şi în alte mari oraşe ale Franţei. Foto: Profimedia

Ministrul francez al transporturilor, Clément Beaune, a susţinut miercuri că „nu există cazuri confirmate” de ploşniţe de pat în metrourile şi trenurile din Franţa, în pofida fotografiilor şi mărturiilor care circulă pe reţelele de socializare, şi a cerut populaţiei să nu „cadă în psihoză”, relatează agenţia EFE.

„Nu există cazuri confirmate în metrouri şi trenuri, probabil le vom avea în următoarele săptămâni sau luni, la fel ca în toate marile oraşe ale lumii”, a spus în faţa presei ministrul francez, după o întâlnire cu principalii operatori de transport din Franţa, scrie Agerpres.

El a dorit să transmită un mesaj de „încredere, transparenţă şi vigilenţă” în faţa invaziei de ploşniţe care a devenit o problemă de preocupare politică în Franţa. „Luăm în serios fotografiile (distribuite pe internet), nu trebuie să cădem în negare şi nici în psihoză, aceste cazuri le-am verificat şi nimic nu s-a confirmat”, a insistat acelaşi ministru, care a venit şi cu argumentul că ploşniţele sunt deranjate de lumina din vagoane.

Parisul, cu populaţia sa numeroasă, este oraşul cel mai afectat de invazia ploşniţelor, dar aceste insecte s-au răspândit şi în alte mari oraşe ale Franţei, precum Marsilia, unde un liceu a fost închis din cauza prezenţei lor.

Chiar şi şefa guvernului, Elisabeth Borne, a admis marţi că invazia ploşniţelor de pat este "un calvar" pentru cei afectaţi şi a anunţat că această chestiune va fi detaliată într-o comisie ministerială care se va reuni vineri. Această reuniune se va încheia cu "decizii şi măsuri", a promis purtătorul de cuvânt al guvernului, care a recunoscut că această invazie afectează sistemul sanitar, economia, transporturile şi turismul, aşadar este nevoie de o "abordare globală".

Mici insecte de dimensiunea unui sâmbure de măr, ploşniţele de pat se ascund în saltele, perne, cearşafuri şi în tot ce înseamnă lenjeria de pat. Ele se hrănesc cu sângele oamenilor şi animalelor, prin înţepături mai ales în timpul nopţii.

Conform ultimelor date oficiale, cele din luna iunie, ploşniţele de pat pătrunseseră până atunci în circa 11% din locuinţele franceze.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri