FOTO: MEDIAFAX
Cu toate acestea, președintele Francois Hollande i-a cerut tot premierului Valls să alcătuiască o echipă „coerentă cu orientările pe care el însuși le-a definit” pentru politica economică a Franței.
Componența noului guvern va fi dezvăluită marți.
Economia franceză a stagnat pentru al doilea trimestru consecutiv, ceea ce l-a determinat pe ministrul de Finanțe, Michel Sapin, să revizuiască în scădere previziunile de creștere economică pentru anul în curs. Și este puțin probabil ca lucrurile să se îmbunătățească în 2015.
Ca urmare a acestei stagnări, Franța va rata din nou țintele sale de deficit bugetar. Guvernul își propusese un deficit de 3,8% din PIB în 2014 și un deficit de 3% în 2015, conform standardelor UE.
Europa își pierde răbdarea cu Franța, care deja a beneficiat de o „scutire” timp de doi ani pentru că nu și-a îndeplinit obiectivele bugetare, iar în condițiile acestea, Uniunea Europeană ar putea pregăti sancțiuni împotriva Parisului.
Reducerea șomajului a fost un alt obiectiv major pentru prima jumătate a mandatului președintelui Hollande, dar și aici statisticile merg într-o direcție nefavorabilă.
În iunie, șomajul a crescut cu 0,3%, ceea ce înseamnă că 11% din forța de muncă a țării, adică 3,4 milioane de persoane – un record pentru Franța – nu aveau o slujbă.