Grindeanu, primul omolog străin primit de noul premier francez. Ce au discutat cei doi lideri
Data actualizării: Data publicării:
Premierul Sorin Grindeanu s-a întâlnit cu noul prim-ministru francez Édouard Philippe. Întâlnirea a avut loc în cea de-a doua zi a vizitei de lucru efectuate de premierul României în capitala Franţei.
ACTUALIZARE 11:30 Premierul Sorin Grindeanu a anunţat, la finalul întrevederii de la Paris, că prim-ministrul francez Édouard Philippe va veni în România, în viitorul apropiat, în urma invitaţiei făcute de şeful Executivului român.
„L-am invitat pe prim-ministrul francez să vină în România. Împărtăşim experienţe comune politice, dacă pot să le numesc aşa. Şi dânsul provine din administraţia locală. În viitorul apropiat va efectua o vizită în România tocmai pentru a întări, a consolida relaţiile româno-franceze”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, la finalul întrevederii cu omologul său francez.
Potrivit şefului Executivului, în timpul întrevederii au fost abordate mai multe teme de interes pentru ambele ţări, printre care întărirea proiectului comun european.
„Am avut o întâlnire cu prim-ministrul francez. (...) Şi dânsul, la început de drum, prima vizită pe care a primit-o din partea unui omolog a fost cea a mea de astăzi. Scopul vizitei este legat de întărirea parteneriatului strategic pe care îl avem cu Franţa. S-au discutat toate punctele şi toate dosarele importante şi din punctul de vedere al Franţei şi din punctul de vedere al României. Am să vă enumăr câteva dintre ele: cum putem contribui împreună la întărirea proiectului comun european - şi e una din ţintele noastre, mai ales din perspectiva faptului că am cerut şi vom primi ajutor în ceea ce priveşte organizarea şi preşedinţia viitoare a României la Consiliul European din 2019”, a afirmat Grindeanu, citat de News.ro.
De asemenea, relaţiile bilaterale dintre cele două state a reprezentat una dintre temele de discuţie abordate de cei doi oficiali.
„S-au discutat lucruri despre întărirea relaţiilor economice. Între România şi Franţa, la nivelul anului 2016, au existat schimburi comerciale de aproximativ 8 miliarde de euro, cu 10% mai mult decât în 2015. Deci trendul este ascendent. E loc de mai bine, de a îmbunătăţi şi creşte nivelul acestor schimburi economice. Ca domenii ar fi: infrastructura, agricultura, energia, economia digitală. Am convenit să avem grupuri de lucru comune interministeriale între Guvernul României şi Guvernul francez tocmai pentru a întări acest parteneriat strategic”, a mai spus Grindeanu.
Premierul Sorin Grindeanu se află la Paris, unde a participat la ceremonia de aderare a României la Agenţia pentru Energie Nucleară a OCDE (NEA), ocazie cu care a avut şi o întâlnire cu omologul său, premierul francez Édouard Philippe.
Aderarea României la Agenţia pentru Energie Nucleară este un pas important pentru a atinge obiectivul de a deveni membri în Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), lucru ce va aduce ţării noastre „respectabilitate”, a spus premierul Grindeanu.
„Aderarea României la Agenţia pentru Energie Nucleară este un pas important pentru a atinge obiectivul de a deveni membri în OCDE. Am avut o discuţie şi cu secretarul general al OCDE - suntem pe drumul cel bun. Putem să ne atingem acest obiectiv extrem de important pentru ţara noastră. (...) Dacă aderarea la NATO ne-a adus nouă, României, securitate, aderarea la UE ne-a adus prosperitate şi creştere economică, aderarea la OCDE, care reprezintă o ţintă pe care o putem atinge, ne va aduce respectabilitate”, a spus premierul Sorin Grindeanu.
El a subliniat că în acest sens lucrurile sunt aproape de a fi finalizate, obiectivul de a deveni membri OCDE fiind o prioritate de politică externă a statului român.
„Suntem determinaţi, e una din priorităţile politicii noastre externe. Suntem cu dosarul şi cu tot ceea ce avem de făcut foarte, foarte aproape de linia de finish, ceea ce reprezintă o victorie şi va reprezenta o victorie pentru ţara noastră”, a ţinut să precizeze şeful Executivului.
Sorin Grindeanu a participat, miercuri, la Paris, la ceremonia dedicată aderării României şi Argentinei la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), premierul apreciind că aderarea la NEA va permite ţării noastre să aibă acces la expertiză de vârf în domeniul energiei nucleare.
Premierul a fost însoţit de către ministrul finanţelor publice, Viorel Ştefan, Rodin Traicu, preşedintele CNCAN, Horia Grama, preşedintele ANDR, Radu Puchiu, coordonator naţional pentru relaţia cu OCDE, Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa.
Este şi prima întrevedere a premierului francez cu un oficial european de acelaşi rang, de la instalarea în funcţie, pe 17 mai.
Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme precum viitorul Uniunii Europene şi dezvoltarea parteneriatului economic dintre cele două ţări, în condiţiile în care schimburile comerciale au crescut cu două procente în ultimul an.