Dependentă în proporție de aproape 60% de gazul rusesc, Polonia a început să joace foarte dur în relația cu Gazprom. Compania energetică poloneză de stat a anunțat că a ajuns la un acord cu rușii pentru reducerea prețului la gaze ca despagubire la scăderea livrărilor în septembrie.
În această toamnă, fără să ofere motive clare, Gazprom a redus livrările de gaze către toate țările din Europa de Est. În unele zile, România a primit cantități cu 20-30% mai mici decât cele contractate. Însă dependența țării noastre de gazul rusesc este relativ redusă, așa că impactul acestor diminuări ale livrărilor a fost limitat. În Polonia, însă, au existat zile în care livrările s-au înjumătățit. Însă nici polonezii nu au fost afectați foarte tare, pentru că au apelat la o strategie prin care să pună presiune pe Gazprom.
Mai exact, potrivit unor surse din piața energiei citate de Reuters, Polonia a comandat în această toamnă o cantitate mult mai mare de gaze rusești decât avea nevoie. Prin urmare, și scăderea livrărilor a părut, procentual, mult mai mare decât a fost în realitate. Sursele din piață spun că prin această strategie, Polonia ar fi încercat să demonstreze că rușii de la Gazprom nu sunt un furnizor de încredere, așa că trebuie să reducă prețul gazelor vândute.
Iar anunțul de scădere a prețurilor făcut de compania energetică de stat din Poloniei arată că această strategie s-ar putea să fi funcționat.
Și totuși, altul ar putea fi motivul pentru care Gazprom a acceptat o scădere a prețurilor. La anul, Polonia va avea infrastructură prin care își poate câștiga independența energetică față de Rusia. Și-a construit în ultimii ani conducte prin care poate importa gaze din restul Uniunii Europene.
Iar Polonia este un client important, pe care Gazprom nu și-l permite să-l piardă.
Compania energetică poloneză de stat nu a anunțat însă cât de mare este reducerea de preț oferită de ruși. De altfel, nici prețul plătit în acest moment de Polonia nu este cunoscut cu exactitate. Este undeva între 350 și 420 de dolari pe mia de metri cubi, potrivit analiștilor polonezi.
România a cumpărat anul acesta gaz rusesc la prețuri în jurul a 380 de dolari pe mia de metri cubi.