Foto: Gulliver/GettyImages
Cifra de afaceri a Gazprom pe primele șase luni a crescut ușor, cu 1,4%, până la 2.900 miliarde de ruble, compania precizând însă că în termeni de volum, livrările de gaze spre Europa și alți clienți din străinătate au scăzut cu 6,5% până la 80,4 miliarde metri cubi.
De asemenea, în al doilea trimestru al acestui an profitul net al Gazprom a crescut cu 29% în ritm anual până la 293,8 miliarde de ruble (4,08 miliarde euro) grație efectelor favorabile ale cursului de schimb.
În schimb, cifra de afaceri a scăzut cu 4% până la 1.265 miliarde ruble. Majoritatea costurilor Gazprom sunt în ruble în timp ce majoritatea veniturilor sunt realizate în dolari sau euro.
În primul semestru, producția totală de gaze a Gazprom a scăzut cu 9% în ritm anual până la 221,3 miliarde metri cubi.
În ultima perioadă, Gazprom a început să se lovească de concurența crescută a altor producători ruși de gaze naturale, precum Rosneft și Novatek. Creșterea concurenței a determinat Ministerul rus al Economiei să prognozeze în luna iulie că producția de gaze a Gazprom ar putea atinge un minim istoric de 414 miliarde metri cubi în acest an, comparativ cu 444 miliarde metri cubi anul trecut.
Analiștii sunt însă de părere că aceste estimări sunt unele pesimiste având în vedere că clienții europeni își majorează achizițiile în a doua jumătate a anului pentru a-și reface stocurile înaintea iernii.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.