Cea mai mică armată a lumii şi una dintre cele mai vechi se află la Vatican. Vorbim despre Gărzile Elveţiene, trupe de elită care protejează Sfântul Scaun încă din secolul al XVI-lea. Dacă uniforma militară a soldaţilor armatei papale pare desprinsă din Evul Mediu, nu acelaşi lucru îl putem spune despre modul în care sunt pregătiţi militarii.
În fiecare an, pe 6 Mai, este o atmosferă solemnă în curtea Sfântului Damasus de la Vatican. Este ziua în care recruţii uneia dintre cele mai vechi armate din lume jură să îl protejeze pe Pontiful roman cu preţul vieţii, dacă este nevoie.
Ofiţerul Didier Grandjan deschide porţile cartierului general al Gărzilor Elveţiene, cea mai mică armată din lume. A început să lucreze aici în 2011.
Didier Grandjan, caporal al Gărzii Elveţiene: Am văzut un flyer în 2006, care promova a 500-a aniversare a Gărzilor Elveţiene. De atunci, am vrut mereu să mă alătur acestui corp militar.
Didier ne duce la depozitul de muniţie şi ne spune că, în prezent, forţa numără puţin peste 100 de soldaţi. Fac planton la diferite intrări în Vatican, sunt prezenţi la marile evenimente din Piaţă, iar noaptea păzesc apartamentul Papei.
Printre ultimele dăţi când a fost nevoie să-şi îndeplinească datoria a fost în Decembrie 2009, când o femeie s-a aruncat asupra lui Benedict al XVI-lea.
Didier Grandjan, caporal al Gărzii Elveţiene: Sunt şi alte momente tensionate. De exemplu, oamenii vin şi spun că vor să îl vadă pe Papă şi nu înţeleg că trebuie să respecte o procedură. Sunt mai multe tipuri de turişti. Pelerinii vin cu mare respect. Vor să îl vadă pe Papă, să viziteze bazilica. Dar sunt şi turişti care nu ştiu ce facem, cine suntem.
La fel cum Didier s-a alăturat Gărzilor elveţiene prin intermediul unei campanii promoţionale, această mică armată are în permanenţă nevoie de recruţi. De aceea a lansat un film spectaculos, în care arată munca lor.
Pentru a face parte din corp, trebuie să fii bărbat, să ai cetăţenie elveţiană, să ai sub 30 de ani, cel puţin 1,72 metri înălţime şi o reputaţie impecabilă. În plus, candidaţii trebuie să aibă un stagiu militar efectuat în Elveţia.
Aceşti bărbaţi au o viaţă militară în toată regula. Este o combinaţie de disciplină şi educaţie religioasă. Faima acestei armate a crescut după tristul sacrificiu a 147 de soldaţi care au murit apărându-l pe Papa Clement al VII-lea în timpul prădării Romei, în 1527.