Franţa şi Germania se alătură procesului împotriva Ungariei în cazul legii de protecţie a minorilor, considerată homofobă la Bruxelles

Data publicării:
viktor orban
Premierul ungar, Viktor Orban. Foto: Profimedia

Franţa şi Germania s-au alăturat acţiunii judiciare pe care Comisia Europeană a declanşat-o împotriva Ungariei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cazul legii pentru protecţia minorilor, despre care Bruxellesul consideră că este o lege homofobă ce încalcă „drepturile fundamentale şi valorile europene” pentru că interzice în şcoli materialele despre homosexualitate, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Anterior, Finlanda s-a alăturat şi ea demersului, imediat ce Ungaria i-a ratificat aderarea la NATO, atitudine taxată de Budapesta ca fiind lipsită de onestitate. „Prietenii noştri finlandezi mai au multe de învăţat în materie de onoare. Să cerşeşti până obţii ceva, apoi să întorci imediat spatele nu este un comportament onorabil”, a remarcat secretarul de stat din MAE ungar Tamas Menczer.

Numărul statelor UE care s-au asociat acestei acţiuni a Comisiei Europene, susţinută şi de Parlamentul European, ajunge astfel la 15 - Belgia, Luxemburg, Olanda, Austria, Irlanda, Malta, Danemarca, Portugalia, Spania, Suedia, Slovenia, Grecia, Finlanda, Franţa şi Germania.

„Pentru noi este clar: legea ungară încalcă legislaţia UE, drepturile fundamentale şi valorile europene. Aducem Ungaria în faţa CJUE şi acum îi revine tribunalului să se pronunţe”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„Cincisprezece state membre şi Parlamentul European, instituţie a poporului european, se poziţionează clar de partea libertăţii”, s-a bucurat eurodeputatul francez Pierre Karleskind, membru al grupului Renew Europe şi vicepreşedinte al intergrupului LGBTI din Parlamentul European.

Adoptată în anul 2021, noua lege ungară care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli prevede că „pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârste sub 18 ani”.

Legea a fost criticată de lideri vest-europeni şi de Comisia Europeană, a cărei preşedintă Ursula von der Leyen a catalogat-o drept o „ruşine”, potrivit AFP şi EFE, citate de Agerpres.

În replică, premierul ungar Viktor Orban a explicat că această lege nu va afecta drepturile persoanelor LGBT, întrucât ea „nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”. Orban a acuzat Parlamentul European şi Comisia Europeană că vor „ca Ungaria să lase activiştii şi organizaţiile LGBTQ în şcoli şi grădiniţe”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Banner Aquatique kids 1280 x 720 px_nov_2024
(P) Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...