Baarle-Hertog, comuna de graniță a Belgiei, și Baarle-Nassau, comuna de frontieră a Olandei, sunt inteconectate într-un fel atât de strâns, încât dacă nu ești atent o clipă, nu realizezi când ai pășit cu talpa într-un stat și când în celălalt.
Motivul? Împărțirea abracadabrantă administrativ-teritorială face ca linia de graniță să separe labirintic Belgia și Olanda. Pentru a evita orice confuzie, autoritățile din cele două state au trasat cu cruciulițe albe segmentele de graniță.
Administrativ, situația aceasta încâlcită se explică în felul următor: comuna belgiană este formată din 22 de enclave care se află pe teritoriul Olandei, iar comuna olandeză are 8 enclave care sunt situate pe teritoriul Belgiei, în baza unei repartiții teritoriale aproximative care datează din anul 1198.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Unele segmente de graniță trec chiar și prin casele oamenilor.
Marjon De Hoon-Veelenturf, primarul comunei olandeze Baarle-Nassau, pentru Euronews: „Ar fi genial dacă cele două consilii locale ar deveni o singură entitate europeană. Dar această idee este încă o utopie”.
„Probabil că nu vom trăi să vedem așa ceva. Este imposibil din punct de vedere legal în acest moment. Și dacă ar fi să se întâmple – iar eu susțin cu tărie acest proiect -, este posibil să apară tot felul de sensibilități culturale”, spune celălalt edil, al comunei belgiene Baarle-Hertog, Leo van Tilburg.