FOTO Captură impresionantă de arme în Serbia

Data actualizării: Data publicării:
6

Poliția sârbă a efectuat cea mai mare captură de arme din ultimii 15 ani, a anunțat miercuri ministrul de interne sârb, Nebojsa Stefanovic. În timpul operațiunii au fost arestate zece persoane.

2
2

Foto: mup.rs

Operațiunea s-a desfășurat în regiunea Apatin și Sombor (nord-vest) și a permis confiscarea „unei cantități foarte mari de arme”, a anunțat Nebojsa Stefanovic, potrivit Agerpres.

Au fost confiscate nouă kilograme de explozivi plastici, 20,7 kg de TNT, mai multe zeci de detonatoare, 111 grenade de mână, 12 grenade antitanc, două lansatoare de rachete, zece grenade pentru arme de foc, opt arme automate, două arme semiautomate, o mitralieră, șase pistoale, două carabine, o armă de calibru mic, 6.000 de gloanțe și o mină antitanc.

Ministrul sârb nu a precizat când a avut loc această operațiune, nici dacă există vreo legătură cu descoperirea, în urmă cu două săptămâni, a unui arsenal de arme lângă o casă ce aparținea familiei premierului Aleksandar Vucic.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-un raport din 2014, un centru de studii specializat cu sediul la Geneva, Small Arms Survey, estima că circa 25 de milioane de locuitori din Balcani dețineau între 3,6 și 6,2 milioane de arme de foc.

Potrivit estimărilor autorităților, în Serbia există până la 900.000 asemenea arme, în pofida celor șase campanii de recuperare a lor în schimbul unei amnistii, campanii lansate după asasinarea, în 2003, a premierului Zoran Djindjic. O măsură de amnistiere este de asemenea preconizată în Bosnia.

Aceste arme erau împrăștiate pe întreg teritoriul fostei Iugoslavii, în cadrul unei doctrine de „apărare teritorială” promovate de regimul comunist. Urma acestor arme s-a pierdut în haosul conflictelor care au marcat Iugoslavia în anii '90.

Armele din Balcani, a căror urmă s-a pierdut în timpul destrămării fostei Iugoslavii, ajung adesea în mâinile organizațiilor criminale din Europa de Vest, dar și a jihadiștilor.

În 2015, la Paris, teroriștii care au atacat redacția publicației de satiră Charlie Hebdo și comandourile care au atacat terasele de cafenele și restaurante, precum și sala de concerte Bataclan, erau de asemenea dotați cu astfel de arme.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia după chipul căreia a fost creată Statuia Libertății. Cum arăta muza celui mai cunoscut simbol al...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
MDdjODk2OTI3ZmZkMTY0MjhiMjA3MzgzMWM1YmEyNg==.thumb
POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...