„Nu cred că cineva se gândeşte că decizia luată de Fondul Monetar Internaţional înseamnă că FMI se va retrage total de la negocieri”, a spus Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.
Şeful Comisiei Europene a încercat să liniştească apele cu această declaraţie, după ce delegaţia FMI a părăsit Atena mai devreme decât era programat. Sunt, aşadar, negocieri extrem de dificile, iar în acest context, cancelariile occidentale îndeamnă la calm.
„Atunci când e voinţă, există şi o soluţie. Dorinţa trebuie să vină, însă din partea tuturor, aşa că este important ca discuţiile să continue”, a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
De partea cealaltă, oficialii de la Atena susţin că nu vor ceda presiunilor de a impune noi măsuri de austeritate. Grecii de rând nu sunt, însă, foarte încrezători că Executivul se va ţine de cuvânt.
„Luptăm şi negociem în acelaşi timp. Atâta vreme cât poporul va susţine eforturile guvernului, guvernul va căuta să îndeplinească cererile corecte ale poporului grec astfel încât să ajungem la un acord. Oamenii ăştia ne ruinează, nu e niciun mod prin care vor putea ajunge la o înţelegere”, a spus Alexis Tsipras, premierul Greciei.
Guvernul de la Atena mai are de primit peste şapte miliarde de euro din partea instituţiilor financiare, parte din programul de ajutor financiar care se încheie luna aceasta. Banii nu vor veni, însă, fără reformele cerute de creditori. În acelaşi timp, Grecia trebuie să vireze în conturile FMI peste 1,5 miliarde de euro la sfârşitul acestei luni, o mică parte din datoria externă de 320 de miliarde de euro.