Femeile, "armata secretă" a lui Churchill. Mărturia unei foste spioane, la 93 de ani

Data actualizării: Data publicării:
helen taylor

De 8 Martie, britanicii şi-au amintit cât de important a fost efortul femeilor din Regatul Unit pentru câştigarea confruntării cu naziştii în al doilea război mondial. Unele sunt în viaţă şi acum şi, mai mult decât atât, sunt încă active. Este şi cazul unei doamne de 93 de ani, care a lucrat ca spion şi, credincioasă jurământului depus cu peste 70 de ani în urmă, încă păstrează secretele pe care le-a aflat atunci.

Helen Taylor Thompson, fost spion: „Dacă vei spune ceva vreodată despre ceea ce ai văzut sau făcut, va fi considerat trădare şi va trebui să plăteşti pentru asta... cel mai probabil cu viaţa.”

Helen Taylor Thompson avea 19 ani când s-a înrolat în aşa numita armată secretă a premierului Winston Churchill, care spunea că vrea "să pună pe jar" Europa ocupată de nazişti, prin spionaj şi sabotaje. Prima ei misiune: transmiterea de mesaje codificate spionilor din Franţa ocupată. Printre care 30 de femei.

Helen Taylor Thompson: „Trebuia să fiu extrem de atentă, pentru că ar fi fost de ajuns o singură greşeală pentru ca viaţa cuiva să fie în pericol. Multe nu s-au mai întors niciodată. Multe au fost torturate. Nu au cedat niciodată. Nu cred că vreuna dintre agentele din Divizia de Operaţiuni Speciale a furnizat vreo informaţie relevantă.”

Britanicii, spre deosebire de americani, au trimis multe femei în misiuni de contraspionaj şi de sabotare a naziştilor. Hellen îşi aminteşte curajul camaradelor sale, care s-au oferit pentru cele mai periculoase misiuni.

Helen Taylor Thompson: „Voiau să mergem în spatele liniilor germane. Ei bine, toate am spus: Da, vom merge. Toate voiam să luptăm cu germanii. Obiectivul era să câştigăm războiul.”

După război, Hellen s-a implicat în misiunea de recunoaştere a eforturilor şi sacrificiilor făcute de femeile britanice în timpul conflagraţiei mondiale. În paralel, Hellen a deschis un spital care a fost subvenţionat de stat până în anii '80. Apoi spitalul a devenit o fundaţie, inclusiv pentru bolnavii de SIDA. Atunci a început alt război, cu prejudecăţile. A primit însă şi un ajutor pe cât de neaşteptat, pe atât de binevenit.

Helen Taylor Thompson: „Era un stigmat groaznic, ne trezeam cu sticle aruncate în ferestre. Apoi, din fericire ne-a vizitat prinţesa Diana şi asta a schimbat totul.”

Nici la 93 de ani, fosta spioană Hellen Taylor Thompson nu se mulţumeşte cu viaţa liniştită a unei pensionare. Continuă să lucreze pentru acţiuni de binefacere şi spune că va face asta, câtă vreme îi va permite sănătatea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...