O femeie din Marea Britanie își amintește toate evenimentele care au avut loc în ultimii 40 de ani, de parcă s-ar fi întâmplat ieri. Ea suferă de o tulburare numită hipermnezie.
Într-un interviu pentru BBC, Tracy a fost întrebată dacă își amintește ce s-a întâmplat în data de 11 februarie 1990. Femeia a răspuns că Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare, fapt corect.
Ea și-a amintit perfect, de asemenea, data în care Ioan Paul al II-lea a fost numit Papă, ziua în care zidul Berlinului a căzut, dar și data nunții prințului Charles cu Diana.
Nu doar titlurile știrilor i-au rămas întipărite în minte femeii, dar și evenimentele personale. De exemplu, Tracy a povestit cu lux de amănunte cum în 2010, pe 4 martie, trebuia să se întâlnească într-un pub cu colegii de muncă, dar înainte de asta a trecut pe la bancă ca să efectueze o plată de 85 de dolari, după care a retras 20 de dolari, iar puțin mai târziu s-a dus la întâlnirea cu colegii.
Ea spune că își amintește atât de bine evenimentele încât e ca și cum ele ar fi înregistrate pe un DVD, iar ori de câte ori și le amintește, le vizionează din nou.
„Bucăți mari de informații îmi vin în minte, iar restul încep să cadă precum zăpada, asemănător pieselor de tetris”, afirmă Tracy.
Tracy suferă de sindromul hipertimestic. Această superputere se mai numeşte și hipermnezie și este definită ca o capacitate excepţională de fixare şi conservare a amintirilor.
Acest lucru nu e neapărat benefic individului, însăşi denumirea de sindrom denotă că ea este considerată mai curând o anormalitate patologică şi, după declaraţiile celor ce o au, e mai curând chinuitoare decât bună.
Sindromul afectează un foarte mic procent din populație.