Experimentul euro digital. Care sunt avantajele și riscurile monedei unice digitale
Banca Centrală Europeană va începe să experimenteze cu o versiune digitală a monedei unice europene, organizând în acelaşi timp o consultare publică, într-un pas major către introducerea acestei tehnologii, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.
„Euro aparţine europenilor, iar misiunea noastră este să fim gardienii monedei”, a spus preşedinta BCE, Christine Lagarde, cu ocazia publicării de către BCE a unui studiu privitor la beneficiile şi dezavantajele introducerii unei monede digitale.
„Rolul nostru este de a asigura încrederea în bani. Acest lucru înseamnă că trebuie să ne asigurăm că euro este adecvat pentru era digitală. Trebuie să fim pregătiţi să emitem un euro digital dacă acest lucru va fi necesar”, a adăugat Lagarde.
Consultarea va începe pe 12 octombrie, iar experimentul va fi organizat în paralel. BCE a anunţat că va decide către mijlocul anului 2021 dacă va lansa un proiect de euro digital, care ar urma să înceapă cu o „fază de analiză”.
O monedă digitală emisă de banca centrală ar permite locuitorilor din zona euro să plaseze în mod direct depozite la BCE. Această opţiune aparţine doar băncilor comerciale, guvernelor şi altor bănci centrale.
Teoretic, o monedă digitală este mai sigură decât banii fizici sau decât conturile obişnuite de economii. Totuşi, unii strategi avertizează că un astfel de sistem ar putea agrava o criză economică dacă deponenţii s-ar grăbi să-şi scoată banii din băncile comerciale şi să-i plaseze la autoritatea monetară.
Semn că BCE are planuri serioase în ceea ce priveşte introducerea unui euro digital, aceasta a aplicat săptămâna trecută pentru obţinerea unui certificat de înregistrare a mărcii „euro digital”.
Bănci centrale din întreaga lume experimentează cu versiuni digitale ale monedelor proprii.
Mulţi furnizori de servicii de plăţi din Europa sunt străini, iar o „intensificare a politicilor protecţioniste” ar putea duce la probleme, a arătat Lagarde într-un discurs recent.
Instituţia sa „are responsabilitatea de a se asigura că cetăţenii noştrii au alternative şi nu pot fi excluşi din ecosistemul de plăţi din cauza acţiunilor unilaterale ale altora”, a arătat şefa BCE.
Aceasta a adăugat că euro digital ar urma să vină ca o completare a cash-ului, nu să-l înlocuiască.