În urmă cu aproape patru luni, fostul premier slovac Igor Matovic a pariat că decizia sa unilaterală de a cumpăra 2 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V va da roade, chiar dacă acest lucru l-a costat funcția. Dar din cele 200.000 de vaccinuri care au intrat în țară, în prima tranșă, au fost folosite doar 8.000, pentru că oamenii nu le-au vrut, relatează Politico.
Cererea pentru Sputnik V este atât de scăzută, încât guvernul încearcă acum să scape de marea majoritate a celor 200.000 de doze pe care le-a cumpărat, prin vânzare sau donație către alte țări. Joi a fost ultima zi în care a fost folosit vaccinul rusesc, iar dozele expiră la sfârșitul lunii iulie.
Slovacia a devenit al doilea stat membru al Uniunii Europene care a utilizat vaccinul Sputnik V, după Ungaria. Vaccinul rusesc nu este încă aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.
Patru țări din Balcanii de Vest - Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Albania și Muntenegru - ar putea fi printre țările care primesc dozele nedorite, fie ca donații, fie ca achiziții. Guvernul a anunțat săptămâna trecută că va dona un număr nespecificat acestor țări „și va contribui astfel la atingerea obiectivului comun de reducere a consecințelor pandemiei”.
Argentina s-a declarat, de asemenea, interesată să cumpere vaccin de la Slovacia.
Probleme de imagine pentru Sputnik V
Vânzarea vaccinului Sputnik V de către Slovacia este cea mai recentă lovitură de imagine pentru vaccinul produs de Rusia. Deși începuse să se bucure de succes în primăvară, Sputnik V a avut câteva eșecuri majore în materie de reglementare și încă nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente. Mai mult, prim-ministrul italian Mario Draghi a fost și mai pesimist, spunând recent că s-ar putea să nu primească niciodată aprobarea UE.
Realitatea este departe de declarația lui Matovic făcută pe Facebook în martie, că, potrivit unui sondaj, aproximativ 475.000 de slovaci vor fi vaccinați numai cu Sputnik V. Decizia de a achiziționa 2 milioane de doze - fără a consulta partenerii de coaliție sau orice altă autoritate responsabilă din țară – l-a costat inclusiv funcția, a demisionat în martie în urma scandalului iscat de această decizie.
Până la urmă, a fost livrată doar prima tranșă, de 200.000 de doze, dar chiar și așa, Slovacia are un surplus de 160.000 de doze de vânzare sau pentru donații.
De altfel, Slovacia este pe unul din ultimele locuri în UE în ceea ce privește imunizarea împotriva COVID-19. Doar 37% din populația eligibilă a fost vaccinată cu cel puțin o doză.
Editor : Monica Bonea