Actualizare 23.55. Manifestații au protestat pe parcursul întregii zile și, în ciuda frigului de afară, nu au plecat nici la această oră din Piața Independenței. Ei spun că nu vor renunța la proteste până când președintele Viktor Ianukovici și premierul Mikola Azarov nu își vor da demisia.
Actualizare 20.10. Trei foști președinți ai Ucrainei și-au exprimat solidaritatea cu protestatarii. Leonid Kravciuk, Leonid Kucima și Viktor Iușcenko au condamnat, de asemenea, folosirea excesivă a forței asupra demonstranților pașnici. Ei au cerut liderilor protestului și guvernului să demareze un dialog deschis, „ținând cont de aspirațiile europene ale poporului”, relatează BBC.
Actualizare 19.20. Sunt strânși circa 10.000 de oameni în Piața Independenței. Manifestanții spun că e posibil să fie provocatori în rândul lor pentru a atrage intervenția poliției în piață, relatează corespondentul Digi24 Raluca Lunculescu.
________________
Kiev. Ziua 13. O nouă rundă de proteste în capitala Ucrainei. Cei care cer demisia președintelui și a guvernului s-au împărțit în mai multe grupuri și au mers să-și facă auzite vocile în fața instituțiilor centrale. La Guvern, protestatarii ar fi vrut să intre peste premier, dar nu au putut trece de cordoanele de poliție și de baricade. Asta nu i-a impiedicat, totuși, să-şi strige nemulţumirea sub ferestrele prim-ministrului.
Ședința de urgență a guvernului a fost însoțită în stradă de huiduielile și sloganurile strigate de mii de oameni veniți să ceară demisia premierului. „Am venit aici ca să-i dăm afară, pentru că avem nevoie de un guvern bun, care să ne ajute și care să ne facă viața mai bună”, spune un tânăr.
Nici de reședinţa prezidenţială nu s-au putut apropia prea mult, pentru că polițiștii au blocat străzile de acces spre palat. Iar piața din fața Parlamentului a fost ocupată de susținători ai puterii.
Parlamentul de la Kiev nu este protejat doar de polițiști și jandarmi, ci și de garduri de metal care în unele locuri sunt dublate de autobuze aduse de poliție. În spatele gardurilor sunt susținători ai guvernului, ieșiți la contra-manifestație.
Cei care vor schimbarea regimului spun că manifestațiile de susținere de la Parlament sunt regizate, iar oamenii care merg acolo sunt plătiți să facă acest lucru. „Am venit aici voluntar și nu pentru bani. Pentru că ceva mai încolo este un alt protest și eu cred că toți cei de acolo stau în stradă pentru bani”, a subliniat un tânăr.
Dacă la guvern, președinție și parlament forțele de ordine au fost mobilizate în număr mare, Piața Independenței rămâne în continuare sub controlul protestatarilor și niciun polițist n-a îndrăznit deocamdată să intre în mijlocul lor.
______________________________
Pentru a reflecta cât mai corect evenimentele din Kiev, Digi24 a deplasat o echipă formată din Raluca Lunculescu şi Andi Popa în Ucraina.
„Ucrainenii ne-au primit cu braţele deschise. Sunt foarte prietenoşi cu presa străină. Am întâlnit chiar şi câţiva români care ne urmăresc pe www.digi24.ro. Oamenii de aici sunt foarte dornici să vorbească cu presa, să le arate şi celor din afara ţării ce se întâmplă, tot ce îşi doresc este să îşi facă auzită vocea”, a spus Raluca Lunculescu.
Corespondentul Digi24 descrie atmofera din Kiev drept una tensionată: „Capitala Ucrainei pare pregătită de o nouă revoluție, sunt mii de oameni care vor cu orice preţ schimbarea regimului şi în oraş sunt câteva puncte fierbinţi unde, la orice oră din zi si din noapte, găseşti oameni care protestează”.