27 din cei 28 de supravieţuitori ai naufragiului din noaptea de sâmbătă spre duminică au ajuns în oraşul-port Catania. Printre ei, se află şi doi dintre traficanţi, comandantul navei, un tunisian, şi adjunctul său, un sirian.
Pe numele lor a fost deschisă o anchetă penală de către procurorii italieni. Celălalt supravieţuitor a fost transportat de urgenţă la un spital mai devreme.
Martorii spun că traficanţii i-au forţat pe mulţi dintre pasageri să coboare la o punte inferioară şi i-au încuiat pentru a nu putea ajunge la suprafaţă.
„Într-o barcă cu o lungime de 25-30 de metri, se aflau aproape o mie de oameni. Sper că traficanţii vor fi investigaţi şi capturaţi cât mai repede cu putinţă”, a spus Enzo Bianco, primarul Cataniei.
În acest timp, miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au convenit să implementeze un nou plan, menit să prevină astfel de tragedii.
„Am căzut de acord să implementăm un plan în zece puncte, ce va fi pilonul agendei europene privind migraţia”, a spus Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne.
Impresionaţi de tragedia din Marea Mediterană, mii de europeni au ieşit în stradă în Paris şi Viena, pentru a cere guvernelor să se implice în salvarea imigranţilor. Printre aceştia, s-a aflat şi directorul general al Amnesty International.
„Trebuie să ia măsuri acum. Nu pot să întoarcă spatele în vreme ce sute de oameni mor în Mediterană. Nu îi ajută pe oamenii aflaţi în pericol. Trebuie să ia măsuri şi să demareze o operaţiune de salvare”, a spus Stephan Oberreit, directorul general al Amnesty International.
Ţările care nu se confruntă direct cu problema imigraţiei ilegale nici nu vor să audă însă de împărţirea responsabilităţii.
„Cehia nu va susţine o eventuală decizie a Comisiei Europene, de a impune un număr obligatoriu de refugiaţi pe care statele UE să-i primească”, a spus Bohuslav Sobotka, premierul Cehiei.
1 milion de imigranţi de pe coasta Libiei sunt pregătiţi să se îmbarce fraudulos pentru a ajunge în Europa, spune un procuror italian.