Erik Banki, europarlamentar ungar, şi europarlamentarii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor i-au trimis miercuri o scrisoare în acest sens comisarului european însărcinat cu Mediul, Janez Potocnik, informează Mediafax.
Ei citează un text iniţiat de parlamentari unguri, adoptat cu o majoritate zdrobitoare în mai 2010, vizând o interzicere totală a unor asemenea tehnologii pe teritoriul Uniunii Europene (UE).
Semnatarii scrisorii îşi exprimă „dezamăgirea profundă” faţă de eşecul Comisiei de a acţiona pe baza acestui text şi îi cer comisarului european explicaţii în acest sens.
Invocând proiectul Guvernului român, trimis spre aprobare în Parlament, de aprobare a proiectului de la Roşia Montană, ei adaugă în scrisoare că textul din 2010 a sugerat, totodată, ca statele UE să nu susţină proiecte implicând riscuri de scurgeri de cianuri, în perspectiva interzicerii acestora.
De asemenea, eurodeputaţii își exprimă îngrijorările cu privire la riscurile pentru mediu pe care le implică proiectul de la Roşia Montană, argumentând că redeschiderea minei de aur poate ameninţa cu un „dezastru ecologic şi mai mare” decât scurgerea de cianuri la Baia Mare, în 2000, în care 250 de milioane de tone de reziduuri toxice s-au deversat în râul Tisa.
Zilele trecute, Guvernul de la Budapesta le cerea autorităţilor române să respecte regulile europene în domeniul minelor de aur. Executivul maghiar mai cere şi protejarea bunurilor culturale aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană.
Aseară, peste o mie de persoane au manifestat pentru a treia zi consecutiv împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană, aprobat de Guvern săptămâna trecută. În jurul orei 23, oamenii au blocat traficul pe ambele sensuri, stând în genunchi pe Calea Victoriei. Mulţimea s-a dispersat abia în jurul orei 3.