Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi au considerat ''încurajatoare'' declaraţiile Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), care a spus, marţi, că este ''ferm convinsă'' de beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, relatează AFP.
''Declaraţiile preliminare făcute astăzi de EMA sunt încurajatoare'', au convenit Macron şi Draghi după o convorbire telefonică, potrivit unui comunicat al cabinetului şefului guvernului italian, transmite Agerpres.
''În cazul unei concluzii pozitive a analizelor EMA, cei doi lideri sunt gata să reia rapid administrarea vaccinului AstraZeneca'', potrivit sursei citate.
Mai multe ţări europene, între care Franţa şi Italia, au suspendat vaccinarea cu serul dezvoltat de laboratorul anglo-suedez din cauza unui posibil risc de efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare a sângelui şi formare de cheaguri de sânge (tromboză).
EMA, care urmează să emită un aviz final joi, a declarat marţi că este ''ferm convinsă că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, cu riscul său asociat de spitalizare şi deces, depăşesc riscul acestor efecte secundare''.
Pentru Italia, decizia de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca blochează peste 200.000 de doze, în timp ce ţara este deja grav afectată de încetinirea livrărilor a diferite vaccinuri în ultimele săptămâni.
Circa 15 state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat, ca măsură de precauţie, administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze), dar fără o legătură dovedită în acest stadiu.
În schimb, România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia a fost luată de reprezentanţii Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Editor : A.C.