„Dacă nu e la mănăstire, e ori la bal ori la spital. E o situație care cred că e întreținută, nu vreau să fac speculații de natura asta, dar poate seamănă ce s-a întâmplat cu Ceaușescu. N-a fost declarat dispărut sau recuperat în mâinile Revoluției decât, cred, la sfârșitul unei perioade când s-au putut pune de acord părțile în ceea ce privește soarta care îl așteaptă”, a spus Emil Hurezeanu.
„E una din impresiile mele, e foarte posibil ca Ceaușescu, cunoscând un episod asemănător prin care a trecut Alexander Dubcek în 1968. Arestat de sovietici, era secretarul general al partidului comunist din Cehoslovacia, Dubcek este purtat cu un tab 24 de ore în jurul orașului, în așteptarea tranșării soartei sale, de către Moscova. La sfârșitul celor 24 de ore, a fost transformat într-un Dubcek căruia i s-a emasculat puterea politică. In fericire, n-a fost omorât”, a adăugat analistul politic.
„Ceaușescu cunoștea episodul plimbării de către ocupantul rus al liderului patriot, singur și victima unui puci, într-un tab. Se pare că ieșirea lui din tab, privirea lui și faptul că din când în când își urmărea ceasul se bazau pe precedentul Dubcek”, a subliniat Emil Hurezeanu.
La această oră se merge pe două ipoteze care au fost vehiculate de presă și în Parlamentul ucrainean pe parcursul zilei. Una dintre variante ar fi ca Viktor Ianukovici să fie undeva la Sevastopol, un oraș care aparține Ucrainei, dar se află în republica autonomă Crimeea, unde locuitorii sunt în majoritate ruși.
Tocmai acesta este motivul pentru care se speculează că președintele demis al Ucrainei s-ar fi ascuns în acest oraș.
O altă ipoteză vehiculată este aceea că Viktor Ianukovici s-ar putea afla în buncărul unei mănăstiri din sud-estul țării, în zona Donețk. Sud-estul Ucrainei este de asemenea o zonă favorabilă președintelui demis.