Elveţienii nu vor pensii mai mari și acceptă să fie spionați

Data actualizării: Data publicării:
The Swiss Offices Of HSBC Private Bank In Geneva
GENEVA, SWITZERLAND - FEBRUARY 09: A Swiss flag flies above a HSBC logo is seen on HSBC offices on February 9, 2015 in Geneva, Switzerland. It has been discovered that the HSBC bank has helped wealthy clients to evade tax in several countries across the world, including the UK, America, France and Belgium. (Photo by Harold Cunningham/Getty Images)

Elvețienii s-au pronunțat, într-o majoritate covârșitoare, în favoarea legii ce autorizează serviciile secrete să intercepteze comunicațiile telefonice și pe cele din mediu virtual. O a doua temă a referendumului a vizat majorarea cu 10% a pensiilor, propunere care a fost respinsă.

The Swiss Offices Of HSBC Private Bank In Geneva
Foto: Gulliver/GettyImages

Primele estimări privind rezultatul referendumului în cazul legii supravegherii electronice arată un procent de 66% din voturi „da”, scrie Agerpres. Sondajele de opinie din timpul campaniei au prezis scoruri între 53% și 58%.

Legea referitoare la supraveghearea electronică a fost adoptată de Parlament în 2015, dar referendumul de acum a fost organizat după ce o alianță formată din Partidul Socialist, Verzii și mișcări precum Partidul Piraților au reclamat posibila apariţie a unor abuzuri.

Până în prezent, serviciile secrete din Confederația Elvețiană aveau dreptul să colecteze informații din surse publice sau dacă ele se aflau deja la dispoziția altor autorități.

Serviciile secrete ar putea de acum să monitorizeze, în anumite condiții, e-mailuri și apeluri telefonice ale persoanelor fizice, precum și activitățile pe care acestea le desfășoară pe internet, să se infiltreze în rețele de calculatoare și să efectueze căutări, inclusiv în vehicule și bagaje. Acestea ar putea, de asemenea, să perturbe accesul la informații în rețelele de calculatoare, în cazul în care există riscul ca aceste sisteme să fie folosite în atacuri asupra infrastructurii critice.

Referendumul a avut alte două teme. Prima a vizat majorarea cu 10% a pensiilor, la propunerea sindicatelor. Estimările arată că 60% dintre votanţi au respins această propunere. A fost respinsă cu 63% şi propunerea ecologiştilor de reducere a consumului de resurse naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri