Economia Germaniei, cea mai puternică economie din Europa, s-a contractat uşor în trimestrul al treilea, arată datele statistice oficiale publicate luni, afectată de diminuarea puterii de cumpărare şi majorarea dobânzilor.
Oficiul federal de statistică (Destatis) a informat că Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta este totuşi o performanţă mai bună decât contracţia de 0,3% prognozată de analiştii intervievaţi de Reuters, potrivit Agerpres.
În plus, Destatis a revizuit, în sus, şi estimările privind performanţele înregistrate de economia germană în trimestrul al doilea, până la un avans de 0,1%, faţă de stagnarea anunţată iniţial. Cifrele pentru primul trimestru al anului au fost şi ele revizuite, în sus, până la o stagnare, de la contracţia anunţată anterior.
Conform noilor estimări, Germania nu mai este în recesiune. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut. Performanţele economice ale Germaniei în acest an au fost „puţin mai bune decât ne temeam”, a comentat Jens-Oliver Niklasch, economist la LBBW.
Consumul gospodăriilor a scăzut
Cu toate acestea, prima economie europeană continuă să fie afectată de preţurile mari la energie, la care se adaugă majorarea dobânzii de referinţă a Băncii Centrale Europene pentru a lupta împotriva inflaţiei şi încetinirea economiilor principalilor parteneri comerciali, cum este China.
Destatis a precizat că în trimestrul al treilea consumul gospodăriilor a scăzut, pe măsură ce inflaţia ridicată a continuat să erodeze puterea de cumpărare a consumatorilor. În schimb, investiţiile de capital au avut o contribuţie pozitivă asupra PIB-ului în trimestrul al treilea.
Previziuni de creștere economică în anii următori
La începutul lunii octombrie, Guvernul german a anunţat că se aşteaptă la o contracţie a economiei de 0,4% în acest an din cauza inflaţiei persistente, a preţurilor mari la energie şi diminuării schimburilor internaţionale. Prognozele revizuite contrastează cu creşterea economică de 0,4% prognozată în luna aprilie pentru acest an.
Guvernul de la Berlin prognozează însă că după contracţia de 0,4% în 2023 va urma o revenire pe creştere a Produsului Intern Brut, până la un avans de 1,3% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025.
Fondul Monetar Internaţional şi-a redus şi el estimările pentru economia germană până la o contracţie de 0,5% în acest an, comparativ cu un declin de 0,3% prognozat anterior. De asemenea, un grup de mari institute economice germane a prognozat luna trecută o contracţie de 0,6% în acest an.