Mafia rusească acţionează în Europa, în beneficiul Kremlinului, potrivit unui raport al Consiliului European pentru Relaţii Internaţionale, citat de Deutsche Welle. Potrivit documentului, Moscova se foloseşte de grupările de interlopi pentru a-şi lărgi influenţa pe continent şi pentru a contracara efectele sancţiunilor economice impuse de Uniunea Europeană, după ce Rusia a anexat Crimeea.
În raport se mai arată că administraţia de la Kremlin foloseşte contactele serviciilor secrete civile şi militare de la Moscova pentru a controla aceste grupări mafiote.
După ce Vladimir Putin a ajuns preşedinte prima oară în 2000, elitele politice de la Moscova ar fi început să folosească reţelele interlope pentru propriul profit. Astfel, structurile administraţiei ruse ar fi puternic infiltrate de elemente criminale.
Jurnalistul Deutsche Welle Robert Schwartz a explicat la Digi24 despre ce e vorba în acest raport:
„Colegii noștri de la redacția în limba rusă Deutsche Welle au stat de vorbă cu autorul acestui raport, Mark Galeotti, care este cercetător și expert pe probleme rusești. Lucrează la Institutul pentru Relații Internaționale de la Praga. În acest raport este vorba despre o intensificare a relațiilor dintre Kremlin și crima organizată/ rețelele rusești ale crimei organizate. Galeotti vorbește aici despre atacuri directe - atacuri cibernetice, în întreaga Europă, trafic de persoane și trafic de influență, trafic de bunuri, dar chiar și asasinate comandate, în vizor intrând criticii mai puternici ai Kremlinului.
Potrivit acestui studiu, așa-numita mafie rusească este folosită de autorități nu în mod direct, ci de cele mai multe ori, ea, mafia, lucrează ca un fel de coordonator în crima organizată care se vede în toată Europa și este la cheremul Kremlinului și pentru operațiuni financiare: bani negri care intră în Rusia cu ajutorul acestei rețele.
Raportul intră destul de mult în detalii, având în vedere că acest think-tank este activ în întreaga Europă, are colaboratori, birouri în mai multe țări europene, iar informațiile livrate acum de Galeotti și de raportul său au fost confirmate și de un alt expert pe probleme rusești, Walter Kegö, de la Institutul pentru Securitate din Stockholm. Grupurile mafiote sunt infiltrate în înaltele cercuri administrative și politice din Kremlin, este o colaborare, o interpenetrare a subteranei criminale cu ceea ce se vede la suprafață, adica administrația de la Kremlin. Sunt acuze grave, dar sunt și informații verificate de Galeotti și de echipa lui, tocmai asta voiam să subliniez, că la redacția Deutsche Welle colegii noștri au stat de vorbă îndelung cu autorii până au decis să publice raportul, pentru că este un raport cât se poate de serios.
Și acest raport va avea raportul scontat, așa cum în 2010 a fost acel scandal imens între Moscova și Washington cu spionii ruși în jurul Annei Chapman, care au fost dați în schimb pentru patru agenți americani, deci vor fi din nou niște mișcări vizibile în relațiile tensionate oricum dintre Moscova și, de data aceasta, Uniunea Europeană”, a explicat Robert Schwartz.