După 12 ore de discuții, Kosovo și Serbia au ajuns la un acord de normalizare a relațiilor. Vucic și Kurti spun că rămân neînțelegeri

Data publicării:
vucic
Președintele sârb Aleksandar Vucic ține o conferință de presă după încheierea discuțiilor tripartite cu liderul kosovar și Josep Borrel, șeful diplomației UE, la Ohrid, Macedonia de Nord. Foto: Profimedia Images

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord pentru implementarea unei înțelegeri susținute de UE pentru a-și normaliza relațiile, a declarat sâmbătă noapte șeful diplomației UE, Josep Borrell, deși cei doi lideri din Balcani au spus că rămân unele disensiuni, transmite Reuters.

Kosovo și Serbia se află în negocieri susținute de UE timp de aproape 10 ani, de când Kosovo și-a declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după ce războiul a încheiat regimul sârb. Însă Serbia încă vede Kosovo ca o provincie separatistă iar tensiunile care mai izbucnesc între vecinii balcanici au produs temeri privind o reîntoarcere a conflictului.

Acordul de sâmbătă vine după 12 ore de discuții între premierul kosovar Albin Kurti, președintele sârb Aleksandar Vucic și oficialii UE în privința implementării acordului, cu care ambele părți au agreat luna trecută în Bruxelles. În Macedonia de Nord, la Ohrid, cei doi lideri au avut întâlniri separate cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell înaintea unei sesiuni în trei.

În pofida consimţământului verbal cu privire la acord, Kurti şi Vucic au rămas fermi pe poziţiile lor, fără niciun indiciu că ar fi dispuşi să facă compromisuri în chestiuni cheie. Preşedintele sârb Vucic a spus că Serbia nu va accepta niciodată independenţa Kosovo, în timp ce Kurti a spus că nu va fi de acord cu o propunere privind crearea unei asociaţii a municipalităţilor sârbe din Kosovo, care ar oferi mai multă autonomie municipalităţilor cu majoritate sârbă.

Mii de sârbi au protestat vineri la Belgrad împotriva planului UE, pe care îl consideră o recunoaştere de facto a independenţei Kosovo.

Belgrad şi Priştina trebuie să îmbunătăţească relaţiile bilaterale pentru ca ambele să îşi atingă obiectivul strategic de aderare la UE.

NATO a bombardat Serbia în 1999 ca răspuns la expulzarea majorităţii albaneze din Kosovo de către forţele sârbe, după care Belgradul a pierdut controlul asupra provinciei din sudul ţării.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au pățit doi turiști americani după ce au închiriat o mașină în România. Țeapă de 3500 de dolari
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Fiica Loredanei Groza a urcat pe scenă alături de mama sa. Elena, radiantă într-o ținută asortată cu cea a...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...