Preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Duma de Stat, a cerut uneia dintre comisiile sale să ancheteze dacă forţe străine sunt în spatele presupusei otrăviri a opozantului Aleksei Navalnîi, într-o tentativă de a alimenta tensiunile din Rusia, relatează Reuters, citată de Agerpres.
„Comisia pentru securitate a Dumei de Stat va primi instrucţiuni să analizeze ce s-a întâmplat pentru a înţelege dacă aceasta a fost o tentativă din partea unor state străine de a afecta sănătatea unui cetăţean rus pentru a alimenta tensiunile din interiorul Rusiei, precum şi pentru a formula noi acuzaţii împotriva ţării noastre”, a mai afirmat într-un comunicat Viaceslav Volodin.
Kremlinul a anunţat anterior în cursul zilei de marţi că nu este nevoie pentru moment să se investigheze circumstanţele care au dus la îmbolnăvirea gravă a lui Navalnîi şi că diagnosticul iniţial al spitalului german privind otrăvirea nu este încă unul concludent.
Navalnîi a fost otrăvit. Spitalul din Berlin confirmă că a descoperit o substanță în organismul său
Spitalul Charite din Berlin, care îl tratează de sâmbătă pe Navalnîi, aflat în comă, după evacuarea sa dintr-un spital din Siberia, a transmis luni că Navalnîi a fost otrăvit cu un fel de inhibitor de colinesterază, care împiedică eliberarea normală a acetilcolinei, un neurotransmiţător.
„Echipa de medici a examinat pacientul în detaliu după sosirea sa. Constatările clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa de substanţe active numite inhibitori de colinesterază”, a explicat într-un comunicat instituţia medicală unde este tratat Navalnîi.
„Otrava specifică nu a fost încă identificată şi a fost lansată o nouă analiză de mare anvergură”, continuă comunicatul citat.
Editor web: Liviu Cojan