Pe dimensiunea strict bilaterală, pe Rusia o interesează maniera în care România se raportează la vecinătatea ei apropiată, respectiv Republica Moldova și dosarul transnistrean, dosar transnistrean care în acest moment rămâne o problemă de securitate majoră, în condițiile în care trupele Federației Ruse din Transnistria se doresc a fi izolate pe de o parte de Ucraina, pe de altă parte, chiar dacă nu atât de convingător, de Republica Moldova, a arătat Dan Dungaciu.
„Acest dosar al Transnistriei poate să fie un dosar de securitate exploziv, dacă la un moment dat și Republica Moldova, și Ucraina se decid să meargă până la capăt în această chestiune. Vom asista, într-un asemenea scenariu, care este deocamdată ipotetic, la trupe ale Federației Ruse blocate în Transnistria și trebuie să ne așteptăm la o reacție din partea Federației Ruse”, a avertizat Dan Dungaciu.
Expertul a expus un scenariu plauzibil: „Dacă Federația Rusă va forța intrarea în Transnistria și va trimite un avion care să aterizeze pe aeroportul de la Tiraspol - care poate să fie făcut funcțional foarte repede - vom asista la o situație aproape paradoxală: un avion al Federației Ruse, civil, cu militari ai Federației Ruse, va trece prin spațiul aerian al Ucrainei vreme de șase-șapte minute și vom fi atunci în situația în care trebuie să vedem dacă Ucraina va îndrăzni să doboare sau nu un avion al Federației Ruse. Dacă va doborî avionul Federației Ruse, vă imaginați la ce ne putem aștepta. Dacă nu va doborî avionul Federației Ruse, atunci Federația Rusă va intra în Transnistria fără nicio opoziție din partea Republicii Moldova sau Ucrainei, iarăși o complicație enormă pentru acest dosar, cu consecințe pe care cred că ar trebui să le discutăm noi, cei de la București, un pic mai aplicat, un pic mai atent”, este de părere expertul.