Donald Tusk este din nou prim-ministrul Poloniei. A fost votat de parlamentul de la Varșovia

Data actualizării: Data publicării:
donald tusk
Donald Tusk ar urma să preia frâiele Guvernului. FOTO: Profimedia Images

Parlamentul Poloniei l-a învestit luni pe Donald Tusk, liderul opoziției poloneze, în funcția de prim-ministru, marcând astfel formarea unui nou executiv pro-european, după 8 ani de guvernare conservatoare. Tusk devine prim-ministru la aproape două luni de la alegerile legislative, câștigate de o coaliție diversă de partide - alcătuită din partide de stânga, dar și din formațiuni conservatoare moderate. Partidele au candidat pe liste separate, dar au promis să colaboreze sub conducerea lui Tusk pentru a restabili standardele democratice și a îmbunătăți relațiile cu aliații și în special cu UE.

Știre inițială

Donald Tusk se pregătește să devină premier al Poloniei, după ce propunerea de guvern conservator condus de către Mateusz Morawiecki a pierdut luni votul de învestitură în parlamentul național. În total, 190 de deputați au votat pentru un guvern condus de Morawiecki, iar 266 împotrivă. Eșecul lui Morawiecki în obținerea unui vot de încredere deschide astfel calea lui Donald Tusk de a prelua șefia executivului de la Varșovia, transmite BBC. Este așteptat ca parlamentul polonez să îl nominalizeze pe Tusk pentru funcția de prim-ministru, iar acesta urmează să prezinte marți noul guvern.

Legislativul din Polonia a votat luni propunerea înaintată de președintele Andrzej Duda pentru a forma un nou guvern condus de PiS (Lege și Justiție), cu toate că partidul populist Lege și Justiție, al cărui lider este Mateusz Morawiecki nu a reușit să obțină o majoritate la alegerile din octombrie.

La alegerile din octombrie, coaliția condusă de Donald Tusk a câștigat cele mai multe mandate în Sejm, parlamentul țării, cu o prezență la urne record, de peste 70%.

Un guvern condus de Coaliția Civică, alături de A Treia Cale și Stânga, ar marca o schimbare politică imensă în Polonia, după 8 ani de tensiuni între partidul Lege și Justiție (PiS) și UE în ceea ce privește statul de drept, libertatea presei, drepturile minorităților și migrația, scria Reuters după alegeri.

PiS a pierdut majoritatea odată cu ultimele alegeri legislative, deși rămâne cea mai mare forță politică din Polonia, obținând 35,38% din voturi, ceea ce se traduce prin aproximativ 190 de mandate în camera inferioară a legislativului, cameră care are 460 de locuri.

Formațiunea Coaliția Civică a lui Tusk a obținut 30,70% din voturi, A Treia Cale, de centru-dreapta, a ocupat locul al treilea, cu 14,40%, iar Stânga a luat 8,61%, a precizat Comisia Electorală, iar partidul de extremă-dreapta Confederația a obținut 7,16%.

Anterior, Donald Tusk a fost prim-ministru al Poloniei între 2007 și 2014, iar ulterior președinte al Consiliului European.

Noul premier își va prezenta marți cabinetul, iar printre membrii noului executiv se numără Radoslaw Sikorski, care a fost anterior ministru de Externe într-un guvern Tusk.

Există mari așteptări în ceea ce privește noua coaliție de guvernare, deoarece Donald Tusk a promis o serie de reforme menite să anuleze efectele măsurilor luate în cei 8 ani de guvernare PiS.

Noul guvern s-a angajat să restabilească independența justiției, despre care spune că a fost subminată în mod sistematic sub administrațiile anterioare.

"Lucrăm la un întreg set de măsuri care vor restabili statul de drept cât mai mult posibil", a declarat Tusk.

De asemenea, el s-a angajat să deblocheze fonduri UE în valoare de 36 de miliarde de euro destinate Poloniei, pe care Comisia a refuzat să le remită din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

De asemenea, decizie din 2020 care a interzis avortul va fi anulată, în timp ce protecția acordată minorității LGBT va fi întărită.

Însă Donald Tusk s-ar putea confrunta cu dificultăți în punerea în aplicare a agendei sale. Decizia președintelui Duda de a-l nominaliza pe Morawiecki pentru a forma un guvern fără nicio speranță că va obține votul de învestitură indică faptul că președintele, care va fi în funcție până în 2025, intenționează să împiedice planurile de reformă ale lui Tusk.

Pentru a deveni lege, proiectele aprobate de parlament trebuie să fie promulgate de Duda, care se poate opune prin veto, iar coaliția condusă de Donald Tusk nu are suficienți parlamentari pentru a trece peste un veto prezidențial.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...