În vârstă de 54 de ani, Boiko Borisov a fost, după căderea comunismului, garda de corp a fostului preşedinte comunist Todor Jivkov, dar şi a fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg Gotha.
Ascensiunea sa politică a început în 2001, când fostul rege, devenit premier, i-a încredinţat funcţia de adjunct al ministrului de Interne, însărcinat cu combaterea crimei organizate.
Popularitatea dobândită în lupta împotriva mafiei l-a ajutat să câştige primăria Sofiei, de două ori, în 2005 şi 2007.
În 2009, Boiko Borisov a preluat conducerea unui guvern minoritar, în urma victoriei în alegeri a partidului său, Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, GERB. Bulgarii au sperat că noul guvern va pune capăt infracţionalităţii şi va relansa economia. Borisov s-a axat în special pe proiecte de anvergură în domeniul infrastructurii şi pe deblocarea fondurilor europene.
„Când a apărut GERB, miliarde de euro au venit din Europa. Numai la Burgas au venit sute de milioane de euro”, se laudă fostul premier.
Boiko Borisov a dezamăgit însă. I s-a reproşat autoritarismul şi faptul că nu a aplicat reformele necesare în sectoarele sănătăţii publice, educaţiei şi pensiilor.
Protestele masive din februarie l-au făcut să renunţe la conducerea guvernului. O retragere calculată, spun comentatorii, pentru că a atras nemulţumirea populară către întreaga clasă politică, şi nu doar asupra partidului conservator GERB.
Serghei Stanișev
De partea cealaltă, Serghei Stanişev, în vârstă de 47 de ani, conduce Partidul Socialist Bulgar din 2001, iar din 2011 este lider al Partidului Socialiştilor Europeni. Serghei Stanişev a fost premier al Bulgariei între 2005 şi 2009.
Liderul socialist le promite alegătorilor o schimbare în bine. „Vom începe un proces de vindecare a întregului climat din Bulgaria - spiritual, politic şi economic", a spus el în campanie.
Aflat la conducerea unei „Coaliții pentru Bulgaria” cu alte șapte partide, el face campanie pe tema măsurilor de ajutorare a celor săraci și a moralității vieții politice. Fostul premier a contribuit la dezvăluirea publică a interceptărilor telefonice ilegale, devenite tema numărul unu a campaniei, chiar dacă partidul său nu a profitat de acest lucru în sondaje.
El a renunțat să candideze pentru postul de premier în caz de victorie, în favoarea lui Plamen Oreșarski (53 de ani, neafiliat), fost ministru al Finanțelor în guvernul de coaliție al lui Stanișev, în 2005.
Serghei Stanişev este în mijlocul unui scandal. Lider al socialiştilor europeni, el a fost acuzat de un apropiat al lui Boiko Borisov, fostul ministru de Interne, Ţsvetan Ţsvetanov, că a dat mită pentru a ajunge în această funcţie. Serghei Stanişev a declarat că-l va da în judecată pe politician.
De la Bucureşti, premierul Victor Ponta i-a luat apărarea liderului socialist şi a afirmat că acuzaţiile sunt simple neadevăruri, venite pe fondul luptei electorale din Bulgaria.
Citiți și: Alegeri legislative în Bulgaria. Au fost găsite 350.000 de buletine de vot false