Dodon mobilizează armata. Situație excepțională la Chișinău din cauza zăpezii: mii de copaci doborâți
Data actualizării: Data publicării:
Republica Moldova este paralizată din cauza ninsorilor. În Chişinău e declarată situaţie excepţională, mii de copaci şi fire electrice sunt la pământ, transportul public nu circulă, oamenii sunt rugaţi să stea acasă. Președintele Igor Dodon a semnat, vineri dimineața, la solicitarea premierului Pavel Filip, un decret prin care mobilizează armata la nivel național, relatează presa de peste Prut.
„Comisia pentru situații excepționale în frunte cu Primul-Ministru a decis sa ceară Președintelui R. Moldova instituirea stării de urgență. Am dispus mobilizarea totală a efectivului armatei naţionale pentru înlăturarea consecinţelor calamităţilor naturale. Decretul a fost semnat. Totodată, mă adresez tuturor cetăţenilor ţării pentru implicare!”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.
Meteorologii au anunțat cod portocaliu de ninsori pentru sudul și centrul țării. Mai multe drumuri deja au fost închise, inclusiv cele care duc de la Chișinău la puncte de la frontiera cu România. De asemenea, aeroportul Chișinău este paralizat, mai multe zboruri au fost anulate sau amânate vineri dimineața.
Primăria Chişinău informează că la nivelul întregului municipiu este declarată situaţie excepţională, începând cu seara zilei de 20 aprilie 2017 (ora 18.00). Transportul public nu circulă, numărul copacilor doborâți este de peste 2000, iar armata intervine în lichidarea consecințelor ninsorii, relatează agora.md. Potrivit aceleiași surse, un bărbat a fost găsit mort pe stradă într-un sector al capitalei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Armata Naţională intervine cu militari şi unităţi de tehnică specială pentru ajutarea populației și înlăturarea consecinţelor căderilor de zăpadă. Militarii acționează deja la Cahul și Ungheni și sunt pregătiți să intervină la solicitarea autorităților locale.
De ce au căzut așa mulți copaci la Chișinău?
Cel mai curios fenomen este însă numărul mare de copaci doborâți în capitala Chișinău. Imaginile sunt apocaliptice, relatează presa de peste Prut. Oamenii se întreabă cum e posibil ca arborii tineri sau, la prima vedere, sănătoși să fie doborâți așa de ușor. Iată ce a explicat un specialist, citat de ea.md:
„Copacii verzi cad acum, deoarece au o coroană bogată. Iarna, copacii nu au frunze, crengile sunt goale. Acum însă ei sunt mult mai grei, la fel ca și zăpada care se adună pe ramuri”, explică Oleg Todorov, arhitect peisagist. „Presiunea pe care o suportă coroana copacului, din cauza volumul mare de zăpadă-lapoviță, este de 4-5 ori mai mare decât în timpul iernii, când zăpada este pufoasă. Stratul de zăpadă/lapoviță adunat pe un copac frunzos este de circa 5-10 ori mai mare și mai greu decât în perioada de iarnă. Punctul de greutate al copacului în perioada caldă, când copacul are frunze și flori, se schimbă”, mai spune Todorov. „Aici mai trebuie să menționăm că iarna, tulpina și ramurile copacului sunt înlemnite, adică se află în stare de hibernare. Primăvara, copacul învie și are loc procesul de vegetație, ramurile devin mlădioase și mai firave, astfel încât greutatea lapoviței care conține aproximativ 100% apă apasă puternic întregul copac”, a explicat Oleg Todorov.
„Un factor important este și toaletarea (frezarea) copacului în perioada de adormire a copacului când, conform procedurii, se înlătură 40% din ramurile secundare. Această procedură este crucială atât în cazul copacilor din localitățile rurale, cât și din cele urbane. Și anume în cazul copacilor stradali, toaletarea permite apariția de ramuri noi, mai puternice, care pot rezista la asemenea calamități naturale de care avem parte astăzi (joi - n.r.). Încă un moment important este că, în mod obligatoriu, crengile trebuie frezate și formată corect coroana, astfel încât să nu se intersecteze cu diferite fire electrice, antene, etc.”, a reliefat specialistul.
Urmăriți mai jos o galerie foto, cu imagini preluate de la agora.md (click pe prima fotografie, pentru a le vedea pe celelalte):
Capriciile vremii au împărțit Republica Moldova în două. În timp ce în capitală și în centrul și sudul țării s-a dezlănțuit iarna, în nordul țării nici pomeneală de zăpadă. Deși sunt doar +3 grade afară, în raionul Ocnița, orașul Otaci, copacii sunt în floare și lalelele înflorite, relatează agora.md: