Doar 2.050 de refugiați au fost redistribuiţi în zece state membre UE, în ultimele patru luni. În acest context, Organizaţia umanitară Oxfam (Oxford Committee for Famine Relief) şi Consiliul grec pentru refugiaţi au solicitat Uniunii Europene să intensifice redistribuirea refugiaţilor între ţările membre.
De la prezentarea de Comisia Europeană a propunerilor de reformă a sistemului de azil, în luna septembrie, s-au înregistrat puţine progrese, se arată într-un raport dat publicităţii luni, informează dpa, citată de Agerpres.
Deşi alte măsuri incluse în acordul privind solicitanţii de azil încheiat de UE şi Turcia în 2016 au fost implementate imediat - de exemplu, centrele de primire din insulele greceşti - încă nu există niciun acord asupra distribuirii persoanelor cu drept de azil în UE.
Raportul mai cere UE să asigure condiţii de trai decente în centre care, potrivit acordului UE-Turcia, trebuie să fie provizorii şi nu pentru şederi mai lungi.
Noul centru de pe insula Lesbos, construit după incendiul din tabăra de refugiaţi Moria, încă nu îndeplineşte standardele minime necesare, subliniază raportul, adăugând că Grecia suportă cea mai mare parte a poverii reprezentate de numărul mare de migranţi sosiţi în UE
În primele nouă luni din 2020, au fost primite aproximativ 27.000 de cereri de azil, iar din 2016 numărul lor a depăşit 73.000.
Mulţi dintre aceşti migranţi se află în Grecia şi autorităţile de la Atena nu dispun de mijloacele financiare necesare integrării lor şi nici de o strategie în această privinţă, mai menţionează raportul.
Editor : Georgiana Marina