„Curajoasa noastră ţară trebuie să înfrunte din nou ororile războiului.” Sunt cuvintele pe care Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ar fi trebuit să le adreseze supuşilor săi, în cazul izbucnirii celui de-al treilea război mondial, scrie BBC. Propoziţia face parte dintr-un discurs pregătit de experţii guvernamentali de la Londra, o proclamaţie către popor scrisă în eventualitatea unei noi conflagraţii mondiale. Textul a fost conceput într-un moment de răscruce din Războiul Rece.
În cuvinte tragice şi înduioşătoare, suverana ar fi trebuit să îşi îndemne supuşii să înfrunte cu demnitate nenorocirile unei noi conflagraţii mondiale, în plină eră nucleară. Regina Elisabeta, în vârstă de 56 de ani în acel moment, ar fi trebuit să se adreseze naţiunii în cuvinte de o tragică solemnitate, care aduc aminte de celebrul discurs al lui Winston Churchill de la începutul celui de-al doilea Război Mondial.
„Acum, această nebunie a războiului se răspândeşte din nou prin lume, iar curajoasa noastră ţară trebuie din nou să se pregătească pentru a supravieţui în condiţii extrem de vitrege. Nici măcar pentru o clipă nu mi-am închipuit că această solemnă şi teribilă datorie va cădea într-o zi pe umerii mei”, ar fi trebuit să spună regina.
Într-un alt fragment din discurs, experţii britanici amintesc că regina este şi mamă: „Preaiubitul meu fiu Andrew se află în acest moment în acţiune cu unitatea sa şi ne rugăm neîncetat pentru siguranţa lui şi pentru siguranţa tuturor combatanţilor şi combatantelor noastre de acasă şi de peste hotare.”
„Este un mesaj al cărui scop ar fi fost acela de a-i linişti pe britanici şi de a manifesta solidaritatea cu ei. Este cu adevărat unul dintre cele mai interesante exemple ale imaginaţiei de care au dat dovadă funcţionarii de la vârful administraţiei noastre”, crede Mark Dunton, specialist în cadrul Arhivelor Naţionale ale Marii Britanii.
Discursul desecretizat acum a fost gândit în cadrul unui scenariu apocaliptic conceput de experţii britanici la începutul anilor 80, într-un moment de tensiune sporită între Washington şi Moscova. Mai exact, preşedintele american Ronald Reagan a catalogat atunci Uniunea Sovietică drept un imperiu al răului şi a demarat programul de înarmare „Războiul Stelelor”, menit să apere Occidentul de rachetele nucleare ale Estului comunist.