O tabletă antică gravată cu 13 versuri dintr-o rapsodie din Odiseea, care ar putea fi una dintre cele mai vechi urme scrise ale poemului homeric, a fost descoperită la Olimpia, în Peloponez, a anunţat marţi ministrul grec al culturii, relatează Agerpres, care citează AFP.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Potrivit primelor estimări ale arheologilor, tableta, din teracotă, datează din secolul al III-lea după Hristos, din timpul epocii romane, a precizat ministerul într-un comunicat.
„Dacă această datare este confirmată, tableta ar putea fi cea mai veche urmă scrisă a operei lui Homer descoperită" în Grecia, potrivit ministerului.
Fragmentul face parte din cântul al 14-lea, care descrie întoarcerea lui Ulise în insula Itaca şi întâlnirea sa cu bătrânul porcar Eumaeus, care îl credea mort.
Tableta a fost descoperită în urma căutărilor efectuate de serviciile arheologice greceşti în cooperare cu Institutul german de arheologie în jurul vestigiilor templului lui Zeus din locul care este leagănul Jocurilor Olimpice, în vestul Peloponezului, a precizat ministerul.
Mai întâi transmisă oral, epopeea atribuită lui Homer, care ar fi compus Iliada şi Odiseea spre sfârşitul secolului al VIII-lea î. Hr., a fost apoi transcrisă înainte de era creştină pe suluri de pergament, din care numai câteva fragmente au fost descoperite până acum în Egipt.