Digi24 vă arată de ce rezultatul referendumului nu este o surpriză. Susţinerea românilor pentru Uniunea Europeană, cu tot ce reprezintă ea, e dovedită şi de sondajele de opinie. Ele arată că oamenii au mai multă încredere în instituţiile europene decât în cele din ţară. Explică cifrele Alina Mărculescu Matiş.
Alina Mărculescu Matiş, jurnalist Digi24: Românii rămân printre cei mai euro-entuziaşti în rândul celor 28 de state membre. De aceea e greu de înţeles de ce unii politicieni pariază pe discursul antieuropean, când toate sondajele arată, an de an, că nu există teren fertil pentru asta în România.
La 10 ani de la aderare, peste 57 la sută dintre români au spus că au încredere în Uniunea Europeană. E considerabil mai mult decât media europeană, conform acestui studiu comandat de Reprezentanţa Comisiei Europene.
Sigur că pot fi multe explicaţii. Una pare foarte clară: românii spun că cel mai important avantaj al aderării la Uniunea Europeană e faptul că cineva apropiat şi-a găsit loc de muncă într-un alt stat membru. Atât de mulţi au profitat de acest avantaj, încât, după cum ştim, acum avem încă o mică Românie în afara graniţelor. Sunt 5 milioane de români în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei se află, desigur, în Uniunea Europeană. Au plecat la muncă, la studii, la o viaţă mai bună, cu tot cu valorile şi traiul din Occident.
Dar deschiderea aceasta la viaţa din Vest nu e singurul motiv pentru care românii susţin Uniunea Europeană. Standardele europene, drepturile omului şi statul de drept sunt de asemenea în topul avantajelor pe care românii le văd în Uniunea Europeană.
Şi, pentru că discursul antieuropean din campania pentru referendum s-a dublat cu discursul antieuropean în contextul modificărilor din Justiţie, e interesant de observat şi acest detaliu: când vine vorba despre lupta anticorupţie, românii vor ca Guvernul să ia decizii ÎMPREUNĂ cu Uniunea Europeană, şi nu de unul singur.
De altfel, în mai toate temele importante, de la crearea de locuri de muncă şi educaţie şi până la, după cum v-am spus, anticorupţie, românii nu vor ca Guvernul să ia de unul singur deciziile, ci să o facă în colaborare cu Bruxellesul.
Încrederea românilor în UE
- 57% Da (media UE - 42%)
- 33% Nu
- 11% Nu ştiu
Avantajele aderării la UE
- (1) loc de muncă în alt stat membru - 35%
- (5) standarde europene - 28%
5 milioane de români în străinătate
Cei mai mulți în:
- Italia 1,3 mil.
- Spania 900.000
- Germania 645.000
- UK 500.000
sursa: MAE
Avantajele UE
- Bunele relații dintre statele membre - 48%
- Drepturile omului, democrație și statul de drept - 46%
Decizii privind anticorupţia
- Guvernul ÎMPREUNĂ cu UE - 70%
sursa: Sondaj - Reprezentanţa CE în România/nov. 2017
Urmăriți în materialul video de mai jos o dezbatere pe acest subiect din cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară”, realizată de Cosmin Prelipceanu. Invitați: Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și Iulian Fota, fost consilier prezidențial pentru Securitate națională. O intervenție telefonică are Mario Mocan, un român stabilit în Marea Britanie.