FOTO: Getty Images
Ancheta este prima a CPI cu privire la crime ce ar fi fost comise de forțele ruse, și prima referitoare la un conflict în afara continentului african.
Procurorul Fatou Bensouda solicitase în luna octombrie deschiderea unei anchete, explicând că există probe despre comiterea unor crime împotriva umanității și a unor crime de război în Georgia.
„Există o bază rezonabilă de a crede că infracțiuni de sub jurisdicția CPI au fost comise” în conflictul din Georgia, se precizează în comunicatul Curții.
„Astfel de infracțiuni includ crime împotriva umanității precum omoruri, deplasări forțate de populație și persecuții, și crime de război precum atacuri împotriva populației civile, omucideri intenționate, atacuri îndreptate în mod intenționat împotriva forțelor de menținere a păcii, distrugeri de proprietate și jafuri, presupus a fi fost comise în contextul unui conflict armat internațional” între 1 iulie și 10 octombrie 2008, se menționează în comunicat.
În urma conflictului de cinci zile din august 2008, încheiat cu înfrângerea armatei georgiene, Rusia a ocupat Abhazia și Osetia de Sud și a recunoscut independența acestor două provincii georgiene.
Conflictul s-a soldat cu sute de morți și peste 120.000 de persoane deplasate, conform unui bilanț din august 2008 al Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați.
Conform biroului procurorului CPI, populația de origine georgiană „a fost redusă cu cel puțin 75%” în această zonă.