Cupolă de foc peste Europa. Spania se sufocă la temperaturi de 44 de grade, incendii puternice în Grecia și Croația

Data actualizării: Data publicării:
soare peste oraș
Foto: Shutterstock

Un val de caniculă continuă să se răspândească în sudul și centrul Europei, aducând temperaturi de până la 44 de grade Celsius în anumite părți ale Spaniei și provocând incendii forestiere în Grecia și Croația, informează The Guardian.  

În Spania, agenția de meteorologie de stat a declarat că temperaturile de astăzi ar putea atinge 40°C în mari părți ale țării, și chiar la 44°C în zonele din Andaluzia, în sudul țării, fiind primul val de caniculă din această vară. Aemet a spus că temperaturile ridicate, cauzate de o masă de „aer foarte cald, uscat și prăfuit” din Africa de Nord, ar trebui să dureze până sâmbătă.

„Astăzi este prognozată a fi cea mai călduroasă zi a acestui episod de căldură, cu temperaturi care ar putea depăși 40°C în zone mari din jumătatea de sud a Spaniei, în valea Ebro și în interiorul Mallorca”, a declarat Luis Banon, purtător de cuvânt al Aemet. 

„Astăzi, cerul va rămâne plin de nisip din Sahara, în special în sud-estul peninsulei, în Ceuta, Melilla, Baleare și estul Canarelor.”

Ministerul Sănătății din Spania a emis alerte în mai multe părți din țară, și a cerut oamenilor să ia toate măsurile de precauție necesare împotriva temperaturilor ridicate: „Când vine vorba de căldură: protejați-vă; hidratați-vă; împrospătați-vă și aveți grijă de oamenii mai vulnerabili.”

Héctor Tejero, șeful ministerului pentru sănătate și schimbări climatice, a spus că oamenii trebuie să ia căldura în serios și să-și schimbe comportamentul în consecință.

„Nu vorbim despre urși polari și toate chestiile astea, vorbim despre ceva care vă afectează sănătatea”, a spus el într-un interviu pentru ziarul online elDiario.es vineri.

„Căldura ucide 3.000 de oameni pe an și se va înrăutăți. Dar, în timp ce expunerea la căldură extremă va crește, putem, de asemenea, să ne intensificăm adaptarea la ea. Deși este mai cald în Spania decât în ​​urmă cu 20 de ani, mai puțini oameni mor pentru că casele sunt mai bine adaptate, pentru că avem aer condiționat și pentru că oamenii pot face față mai bine căldurii.”

Canicula a lovit puternic și în Grecia 

În Grecia, al doilea val de căldură al verii a adus joi vânturi calde și uscate, incendii de pădure și temperaturi de până la 43 de grade Celsius.

Pompierii s-au luptat joi cu două incendii mari, unul în apropierea unui sat de la marginea orașului Salonic, din nordul orașului, și un incendiu pe insula Kea, lângă Atena. Serviciile de urgență au ordonat evacuarea a două zone de pe Kea, în timp ce presa locală a spus că incendiul de lângă Salonic a distrus mai multe case.

„Facem apel la public să fie deosebit de atent, deoarece în următoarele zile există un risc foarte mare de izbucnire a unor incendii grave”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis. „Chiar și o scânteie poate provoca o catastrofă majoră.”

Autoritățile au închis toate siturile arheologice din Atena pentru a doua zi consecutivă joi și au restricționat munca în aer liber.

La fel ca multe țări din Europa, temperaturile ridicate au perturbat activitățile zilnice în mod repetat din iunie. Sutele de incendii de vegetație sunt legate de oamenii de știință de urgența climatică. 

Confruntat cu ceea ce se prognozează a fi cel mai lung val de căldură înregistrat în țară, guvernul a ordonat unor companii să nu-și lase angajații să efectueze sarcini grele în aer liber de la prânz până la ora 17:00 în această săptămână, deoarece mercurul este de așteptat să atingă 42 de grade Celsius în anumite părți ale țării.

Căldura toridă afectează grav și Italia și Croația

Italia a pus 14 orașe sub cel mai înalt nivel de alertă, deoarece temperaturile erau de așteptat să depășească 40 de garde Celsius, în special în regiunile centrale și sudice. Ministerul Sănătății a declarat că va extinde și mai mult alerta roșie, în 17 orașe italiene, vineri, deoarece căldura intensă este prognozată să continue până duminică.

Zeci de pompieri și trei avioane au intervenit într-un incendiu forestier care a izbucnit joi seara în apropiere de stațiunea de coastă a Croației, Trogir, au declarat oficialii.

Aproximativ 70 de pompieri au împiedicat incendiul să se extindă la case și la un complex hotelier, a declarat asociația națională de stingere a incendiilor.

Incendiul de lângă Trogir, pe coasta centrală a Adriaticii, a fost ținut sub control, iar în zonă au sosit forțe suplimentare de pompieri, a adăugat acesta. „Nu există nicio amenințare pentru case și turiști”, a spus comandantul șef al pompierilor, Slavko Tucakovic.

În satul Seget Donji, din Croația, un incendiu a cuprins o zonă mare de pădure de lângă mare, în apropierea unui camping turistic, a informat televiziunea de stat HRT.

Croația a fost lovită de un val de căldură prelungit, care a început în această lună cu temperaturi care depășesc 37 de grade Celsius. Marți, compania electrică de stat din Serbia a raportat un consum record din cauza utilizării aerului condiționat.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri