Cum răspunde Erdogan acuzațiilor că este un dictator
Data publicării:
Din dragoste pentru Turcia. Aşa justifică Recep Erdogan referendumul de modificare a Constituţiei, care i-a adus puteri sporite. În primul interviu acordat după victorie, „Sultanul" şi-a apărat decizia în faţa renumitei jurnaliste CNN Becky Anderson. El a respins de la bun început ideea instaurării unei dictaturi, aşa cum susţine opoziţia, şi a dat exemplu în acest sens popularitatea de care se bucură în rândul turcilor.
„Acesta nu este un sistem care-i aparţine lui Recep Tayyip Erdogan. Eu sunt un muritor, pot muri oricând. Ceea ce propunem este renunţarea la un sistem dual, pentru a avea un sistem cu un preşedinte, astfel încât puterea executivă să fie mult mai mare. Pentru ca o dictatură să existe, nu e nevoie neapărat de un sistem prezidenţial. Aici e vorba de alegeri, de urne de vot. Ar fi nedrept faţă de sistemul electoral şi faţă de alegători să spui că urnele de vot dau naştere unei dictaturi”, a explicat președintele Turciei.
Odată revizuită, Constituția îi va permite preşedintelui turc să desfiinţeze funcţia prim-ministrului şi să-şi asume noi puteri extinse prin decrete prezidenţiale. De asemenea, acesta va putea să-şi numească propriul cabinet de miniştri şi o parte din judecători, precum şi să examineze legi respinse de către Parlament, relatează News.ro.
Recep Tayyip Erdogan a reuşit deja în ultimii ani să transforme o poziţie în mare parte ceremonială într-o bază puternică de putere, lansând o campanie masivă de epurare a disidenţilor, care s-a intensificat după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie 2016. Peste 47.000 de persoane au fost arestate după puciul eşuat, iar aproape 200 de jurnalişti sunt în spatele gratiilor.