Județele din Moldova au fost mereu codașe la banii primiți dinspre Guverne pentru dezvoltare. Nici marile companii nu s-au înghesuit să își dezvolte fabrici în zonă din lipsa infrastructurii. În ultimii 14 ani, de când autoritățile au acces și la Fondurile Europene ca sursă de a-și finanța nevoile, lucrurile s-au schimbat.
Sergiu Voicu, jurnalist Digi24: Am călătorit în județul Vaslui, până în Negrești. Un oraș de aproape 10 mii de locuitori, cu un primar care a renuntat la multinațională pentru a încerca să schimbe ceva din funcția de conducere în administrația publică.
Petre Cristinel Rusu, primar Negrești: Exercițiul financiar, primul, 2007-2013 a fost mai accesat de orășelul nostru. Atunci s-au atras și s-au implementat câteva proiecte. De reabilitări străzi urbane, un proiect de peste 30 de milioane de lei. Ceea ce vedeți în oraș, pavele, străzi, au fost făcute cu bani europeni. În spatele nostru se află clădirea centrului de tineret, unde își desfășoară tinerii din oraș, în vacanțe și în afara orelor de curs activitatea, este de asemenea făcut cu fonduri europene. Este un proiect de aproape 1 milion de lei.
Și pentru parcurile din oraș s-a găsit o sursă de finanțare nerambursabilă pentru amenajare. A fost amenajat și un parc micuț, dar drăguț în Negrești, cu fonduri europene.
Sergiu Voicu, jurnalist Digi24: Ce înseamnă banii europeni pentru o comunitate, cât de mult pot ajuta banii europeni o comunitate, o autoritate cu surse de finanțare limitate, mici chiar ?
Petre Cristinel Rusu, primar Negrești: Orașul Negrești din resurse proprii își plătește doar jumătate din salariile angajaților primăriei. Restul trebuie finanțare de la Guvern. Suntem condamnați să atragem surse externe pentru a putea face comunitatea noastră, iar fondurile europene sunt esențiale.
Editor : L.C.