Ce se va întâmpla cu avionul?
În încercarea de a-l găsi pe proprietarul de drept, directoarea aeroportului, Elena Mayoral Corcuera, a publicat luna aceasta un
anunț în Buletinul Oficial al Statului. În anunț este precizat numărul de înmatriculare al avionului și se spune că aparatul este „într-o stare evidentă de abandonare”.
Conform dreptului aerian, scrie
The Telegraph, timp de trei luni consecutive trebuie publicate astfel de anunțuri. Proprietarul avionului are la dispoziție un an pentru a-și revendica bunul.
Dacă totuși nimeni nu se prezintă, aparatul va fi considerat în mod oficial drept abandonat și va fi scos la licitație. Banii - ar putea valora în jur de 2,3 milioane de euro - vor intra în conturile statului spaniol, după ce mai întâi vor fi deduse taxele de staționare.
Nu este singurul caz de avion abandonat. În 2015, la Kuala Lumpur, în Malaezia, conducerea aeroportului a publicat un anunț pentru a-l găsi pe proprietarul a trei Boeing-uri 737 care staționau acolo de mai bine de un an.
Cimitirele de avioane
Ce se întâmplă cu avioanele când ies din uz? În zilele noastre, când tehnologia avansează rapid și preocuparea pentru un combustibil eficient este mai mare, durata de viață a avioanelor s-a scurtat. Poate e un fapt mai puțin cunoscut, dar există niște locuri speciale - spații vaste - numite „cimitire” ale avioanelor, unde sunt duse aeronavele care nu mai zboară. Aici li se pot lua părțile ce pot fi refolosite, care sunt revândute.
Primul astfel de cimitir a apărut după al Doilea Război Mondial, în Statele Unite, după ce aviația americană s-a trezit cu un surplus uriaș de aparate de zbor.
Cel mai mare cimitir de avioane din lume este în Tucson, Arizona. Mii de aeronava zac aici.
Atunci când un avion - mai ales militar - este adus într-un astfel de spațiu, trebuie să fie spălat, să i se scoată tot combustibilul și să-i fie îndepărtat orice dispozitiv care ar putea exploda.
Câteva zeci de bombardiere B-52 din timpul Războiului Rece zac în cimitirul din Arizona, mai ales după tratatul de limitare a forțelor nucleare semnat între cei doi foști inamici (cel care în aceste zile a fost suspendat de SUA și Rusia - n.r.) . Multora dintre aceste avioane li s-au scos aripile, pentru ca sateliții sovietici să poată monitoriza dacă într-adevăr bombardierele americane ce puteau transporta arme nucleare au fost scoase din uz.
Alte cimitire de avioane sunt în Kîrgîzstan și Spania, scrie The Telegraph, care publică și o galerie foto cu imagini impresionante ale acestor locuri.