CRONOLOGIE. Atentate în gări și aeroporturi europene

Data publicării:
ATENTATE MADRID 2004 - GettyImages-3074917

©FOTO: Gulliver/GettyImages

- 2 august 1980, gara din Bologna (Italia). A fost unul dintre cele mai grave atentate comise în Europa în secolul trecut. S-a soldat cu 85 de morți și peste 200 de răniți. Membri ai unui grup de extremă-dreaptă, marele maestru al lojii masonice Propaganda Due și doi ofițeri ai serviciilor secrete militare italiene vor fi condamnați pentru atentat.

- 16 aprilie 1981, aeroportul din Ajaccio. În momentul sosirii președintelui Giscard d'Estaing, o explozie se soldează cu un mort și opt răniți.

- 15 iulie 1983, aeroportul Orly. Bomba explodează în holul terminalului sudic, în apropiere de zona de check-in de la Turkish Airlines. Bomba trebuia să se declanșeze în zbor. Un anonim revendică atentatul în numele Armatei Secrete Armene de Eliberare a Armeniei (ASALA). Explozia provoacă moartea a opt persoane (doi turci, patru francezi, un american și un suedez).

- 31 decembrie 1983, gara Saint-Charles din Marsilia. Două atentate atribuite teroristului Carlos „Șacalul” sunt comise în sala de așteptare a gării și în TGV-ul Marsilia-Paris. Bilanț: cinci morți și 45 de răniți.

- 19 iunie 1985, aeroportul din Frankfurt (Germania). Trei morți și 32 de răniți în urma exploziei unei bombe.

- 27 decembrie 1985, aeroporturile din Roma și Viena. Atentatele sunt comise de mișcarea palestiniană Fatah-Consiliul Revoluționar. La ora 8:15 GMT, patru bărbați înarmați se prezintă la ghișeul companiei El Al și al Trans World Airlines din aeroportul Leonardo Da Vinci din Roma, deschid focul cu o pușcă de asalt și lansează grenade. Bilanț: 16 morți și 99 de răniți.

Câteva minute mai târziu, pe aeroportul Schwechat din Viena, trei bărbați înarmați comit un atac asemănător. Lansează grenade asupra pasagerilor care stăteau la coadă pentru a se îmbarca la bordul unei curse către Tel Aviv. Bilanț: trei morți și 39 de răniți.

- 25 iulie 1995, metroul parizian. Atentatul comis pe linia RER B are loc în jurul orei locale 17.00, în stația Saint-Michel - Notre-Dame. Revendicat de Grupul Islamic Armat (GIA), o organizație teroristă alegeriană, atacul a luat viața a opt persoane. 117 au fost rănite.

- 11 iunie 1996, metroul din Moscova. O bombă explodează, ucigând patru persoane și rănind 14. Atentatul este atribuit teroriștilor ceceni.

- 3 decembrie 1996, metroul parizian. La ora 18:02, o butelie plină cu explozibil sare în aer în gara Port Royal din arondismentul V, într-o garnitură de pe linia B a rețelei de transport subteran, care mergea în direcția Saint-Rémy-lès-Chevreuse. Bilanțul final va fi de patru morți și 91 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat.

- 6 februarie 2004, metroul din Moscova. Deflagrația are loc între stațiile Avtozavodskaia și Pavelețkaia. Kamikazele era originar din Karaceaievo-Cerkesia (republică rusă din Caucazul de Nord). Bilanț: 42 de morți și 250 de răniți.

- 11 martie 2004, Madrid. Zece bombe explodează, în decurs de șapte minute, între 7.32 și 7.39 (ora locală) în patru trenuri, trei dintre ele aflate în gară. Rezultatul: 192 de morți, între care 16 români, și peste 1.800 de răniți. Atentatele au fost atribuite unor islamiști marocani afiliați al-Qaida. Este cel mai grav atentat care are loc în Europa de la atentatul din 1988 asupra avionului Pan Am, care s-a prăbușit la Lockerbie, în Scoția (270 de morți). Avionul decolase de la Frankfurt și avea ca destinație Statele Unite.

- 31 august 2004, Moscova. O femeie sare în aer la intrarea în stația de metrou Rijskaia: cel puțin zece morți și 50 de răniți. Ancheta conchide că atacul a fost organizat de același grup care a organizat și atentatul din februarie. În atac moare și complicele femeii. Se pare că bomba a explodat prea devreme, când ceiu doi stăteau la intrarea în stație.

©FOTO: Gulliver/GettyImages

- 7 iulie 2005, transportul în comun din Londra. Serie de patru atentate vizând metroul și mai multe autobuze, revendicate de un grup afiliat al-Qaida: 56 de morți, printre care o româncă, și 700 de răniți.

- 21 iulie 2005, transportul în comun din Londra. Au loc patru tentative de atentat cu bombă, după modelul celor comise cu două săptămâni în urmă, însă din fericire eșuează și nu moare nimeni.

- 30 decembrie 2006, aeroportul Barajas din Madrid. Atentat cu mașină-capcană, comis de gruparea teroristă bască ETA: 2 morți și 19 răniți.

- 27 noiembrie 2009, atentatul din trenul expres Nevski, care circula între Moscova și Sankt-Petersburg. În urma exploziei, trenul deraiază, iar o a doua bombă explodează a doua zi, când la fața locului erau echipele de anchetă. Bomba a fost detonată de la distanță, cu ajutorul unui telefon mobil. Bilanțul: 27 de morți și zeci de răniți. Este cel mai grav atentat comis de islamiști pe teritoriul rus din afara Caucazului de Nord după atacurile din 24 august 2004 asupra a două curse aeriene interne. Ambele avioane de pe aeroportul Domodedovo și transportau în total 90 de persoane. Niciuna nu a supraviețuit. Atacurile au fost puse pe seama cecenilor.

- 29 martie 2010, metroul din Moscova. La 7: 52 și la 8:36 (ora locală), două atentate sinucigașe se soldează cu 39 de morți și 102 răniți în două stații de pe aceeași linie a metroului moscovit. Atentatele sunt revendicate de Doku Umarov, un islamist cecen.

- 11 aprilie 2011, atentat la metroul din Minsk, soldat cu cel puțin 15 morți și peste 200 de răniți. Președintele Aleksandr Lukașenko a spus că atentatul a vizat subminarea păcii și stabilității țării și nu a exclus un amestec străin, dar există opinii potrivit cărora chiar serviciile de informații din Belarus ar fi pus totul la cale pentru a deturna atenția de la problemele economice ale țării și de la nemulțumirea în creștere față de președintele autoritar. Două persoane au fost executate în anul următor pentru comiterea acestor atentate.

- 18 iulie 2012, Bulgaria: Cinci turiști israelieni au fost asasinați la aeroportul din Burgas, în urma exploziei unei bombe plasate într-un autocar. Șoferul acestuia și autorul atentatului au decedat de asemenea în atentat. Israelul a acuzat că la originea atacului s-a aflat mișcarea libaneză Hezbollah.   

- 22 martie 2016, aeroportul Bruxelles-Zaventem, stația de metrou Maelbeek. Trei bombe explodează, două la aeroport, una la metrou. Bilanț provizoriu: 34 de morți și 230 de răniți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”